Na SLO-CRO fronti nič novega

Kdor verjame napovedim, da bo v nedeljo izvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović korenito in naglo izboljšal odnose s Slovenijo, je naiven. No, ne nujno naiven, morda je odnose med državama samo začel spremljati približno predvčerajšnjim in zato verjame povsem nerealnim in predvolilno pretiranim napovedim Zorana Milanovića. Realnost je namreč takšna, da se bo samo zaradi menjave na čelu sosednje države težko karkoli spremenilo, kaj šele karkoli bistvenega. Še huje: spremenilo se zelo verjetno ne bo nič.

Zoran Milanović v visoko politiko ni prišel od nikoder, ne tako davno je namreč vodil hrvaško vlado. Ne mesec, ne leto, pač pa kar celotni mandat. Priložnosti za izboljševanje odnosov s Slovenijo mu v letih 2011-2016 res ni manjkalo, a je verjetno še najmočnejšo sled pustil z odločitvijo o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka poleti 2015. Dve leti kasneje je arbitražno sodišče v Haagu sicer razglasilo svojo odločitev, a kot vemo, se odtlej ni zgodilo nič. Slovenija bo v prihodnje skoraj zagotovo vztrajala pri upoštevanju arbitražne odločbe o meji, Hrvaška je še naprej ne bo priznavala, Slovenija se bo potrudila, da sosednja država ne bo vstopila v schengenski sistem ... Leta in mandati pa bodo tekli. Toliko o dobrih odnosih med državama.

Zoranu Milanoviću priložnosti za izboljševanje odnosov s Slovenijo v letih 2011-2016, ko je vodil vlado, res ni manjkalo.

Kaj pa vendarle lahko pričakujemo? Slovenski predsednik Borut Pahor je včeraj že sprejel vabilo na inavguracijo Zorana Milanovića, zelo verjetno se bosta v kratkem tudi uradno sestala, oči javnosti obeh držav bodo uprte v mesto srečanja, a tudi tu si prav veliko ne moremo obetati. Nenazadnje je položaj predsednikov Slovenije in Hrvaške precej podoben; izvršilne moči nimata. Ob tem hrvaški premier in predsednik prihajata iz politično nasprotnih taborov, zato analitiki že napovedujejo obdobje naporne kohabitacije, ki bo možnost Milanovićevega poseganja v pristojnosti vlade še zmanjšalo. Vladi držav bosta še naprej vodila Marjan Šarec in Andrej Plenković, ki se uradno še nista srečala, ki se sicer menda neformalno zelo dobro razumeta, ampak uradno se nista in se ne bosta pogovarjala, dokler vprašanje arbitražne odločbe o meji ne bo dorečeno. Hrvaška pa je z novim letom tudi prevzela predsedovanje EU in za dvostranska vprašanja najbrž ne bo prevelike vneme. Skratka: status quo.


Preberite še


Najbolj brano