Bolnica Franja tudi na spletu

Mestni muzej Idrija je vzpostavil novo spletno stran, ki je posvečena le predstavitvi Partizanske bolnice Franja. S pomočjo fotografij, dokumentov in pričevanj lahko obiskovalci spoznajo ta spomenik človečnosti od doma ali pa tam pobrskajo za dodatnimi vsebinami.

Bolnico Franjo je mogoče  bolje spoznati tudi iz domačega 
naslonjača. V živo je seveda izkušnja  povsem drugačna.
Bolnico Franjo je mogoče bolje spoznati tudi iz domačega naslonjača. V živo je seveda izkušnja povsem drugačna.  

NOVAKI > Mestni muzej Idrija na svoji spletni strani bogate zbirke in spomenikov kulturne, tehniške in druge dediščine, za katere skrbi, po novem ne predstavlja le v slovenskem, pač pa tudi v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku. Enega od svojih muzejev pa je še posebej izpostavil. Vzpostavil je namreč novo spletno stran, namenjeno izključno predstavitvi Partizanske bolnice Franja.

Na novi spletni strani www.pb-franja.si je poleg splošnih informacij (urnik, vstopnice, vodeni ogledi in programi, interaktivni načrt bolnišnice) mogoče najti podrobne podatke o delu in poslanstvu bolnišnice in spoznati širši kontekst, zakaj in kako je nastala, objavljene so zgodbe ranjencev in osebja, kdo je delal in kdo se je zdravil v bolnišnici, ob tem je seveda zelo veliko fotografij, dokumentov, predstavljena pa je tudi celotna zbirka, od osebnih predmetov in inventarja do razglednic. Po besedah direktorice Mestnega muzeja Idrija Ivane Leskovec lahko potencialni obiskovalci z ogledom spletne strani že doma, pred obiskom naberejo informacije o Franji, obiskovalci, ki so že v bolnici Franja, pa lahko med ogledom s pomočjo mobilnega telefona preko strežnika dostopajo do spletne strani, na kateri lahko podrobneje pregledajo dodatne vsebine, ki jih zanimajo. Vseh namreč na vodenih ogledih še zdaleč ne morejo predstaviti.

Bolnica Franja je spomenik človečnosti, ki nosi znak evropske dediščine. Novo spletno stran so začeli snovati že v okviru projekta Franja nas povezuje, ko so zagotovili tehnično podporo in opremo, za vsebinski del so nato poskrbeli muzejski sodelavci, zlasti kustosinja in vodja Cerkljanskega muzeja Milojka Magajne.


Najbolj brano