Delo, migracije in voda

Na prvi februarski večer bo Reka s spektaklom Opera industriale v pristanišču sočasno z irskim Galwayjem slovesno prevzela naziv evropska prestolnica kulture 2020. Do izteka februarja prihodnje leto se bo na različnih prizoriščih zvrstilo več kot tisoč dogodkov.

Evropska prestolnica kulture bo na Reki botrovala tudi obnovi Titove ladje Galeb, ki bo poslej gostila zlasti umetnost.   Foto: vir: rijeka2020.eu
Evropska prestolnica kulture bo na Reki botrovala tudi obnovi Titove ladje Galeb, ki bo poslej gostila zlasti umetnost.  Foto: vir: rijeka2020.eu

REKA > Obiskovalcem bodo ponudili raznolik program, v katerem bo vse mogoče od opere in gledališča do novih tehnologij, upoštevajo pa tudi pobude meščanov in njihove projekte, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedala direktorica podjetja Reka 2020 Emina Višnić, rojena Rečanka, sicer ravnateljica Pogona - zagrebškega centra za neodvisno kulturo in mlade, Projekt Evropska prestolnica kulture (EPK) bo po njenih besedah pomembno pripomogel k mednarodni prepoznavnosti Reke ter izgradnji drugačne podobe mesta in celotne regije: “Temelji na odprtosti, dobrodošlici različnim ljudem. Predstavlja mesto, ki je živo, zanimivo in privlačno ne le za turistične obiske, temveč tudi za življenje v mestu in vlaganje vanj.”

Verjame, da bo projekt Reki dal zagona za nadaljnji razvoj: “Gradimo na dobrih temeljih, saj niso vključeni le umetniki, kulturne institucije, meščani in njihove iniciative, temveč tudi številni podjetniki.”

Od tovarne do kulture

EPK prinaša vlaganje v kulturno infrastrukturo, kakršnega na Reki že dolgo niso doživeli. V večini hrvaških mest so zadnje večje infrastrukturne projekte namreč izpeljali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Mestno središče bodo od Korza in okolice razširili do kompleksa nekdanje tovarne motorjev Rikard Benčić, kjer so že odprli Muzej moderne in sodobne umetnosti, ki kaže, kako stare tovarniške prostore in celotno sosesko preoblikovati v kulturno in umetniško četrt. V nekdanji tovarni bodo uredili še mestno knjižnico, mestni muzej in muzej za otroke.

V program EPK je vključena tudi Titova ladja Galeb. Na njej bo stalna razstava o Galebu, gibanju neuvrščenih in Titu. Na krovu bo prostor za javne prireditve, manjši del bo namenjen gostinstvu in namestitvam. Emina Višnić ocenjuje, da bo Galeb prve turiste sprejel poleti 2020.

Tudi o ekologiji

Otvoritveni spektakel Opera industriale bo potekal tako na morju kot na kopnem. “To bo leto dni vrhunskih kulturnih programov,” napoveduje direktorica.

Tri osnovne teme programa so delo, migracije in voda. Delo obravnavajo z vidika pristaniškega in postindustrijskega mesta ter se sprašujejo, kaj so nove oblike dela v ekonomskem in političnem smislu ter v kakšnem odnosu so s tehnološkimi trendi. Pri migracijah jih ne zanimajo samo ljudje, temveč tudi migracije idej, umetnosti in načinov komunikacije v globaliziranem svetu. Voda je vključena že v grb Reke, ki je mesto slane in sladke vode. Je ključna za mesto, zato so jo povezali tudi s temama trajnostnega razvoja in ekologije. Na predvečer otvoritve bo mednarodno uspešen reški umetnik David Maljković odprl razstavo v Muzeju moderne in sodobne umetnosti, v Pomorskem in zgodovinskem muzeju Hrvaškega primorja pa sta že na ogled tako razstava o slovitem Stradivariju in reškem izdelovalcu violin Franju Kresniku kakor tudi postavitev D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio.

Sanja Iveković se bo v Muzeju moderne in sodobne umetnosti predstavila z retrospektivno razstavo in na dvorišču kompleksa Benčić simbolno rekonstruirala berlinski spomenik revoluciji oziroma Rosi Luxemburg in Karlu Liebknechtu, ki ga je leta 1926 oblikoval arhitekt Ludwig Mies van der Rohe in ki so ga leta 1935 zrušili nacisti.

Pomembno prizorišče bo tudi Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca.

V Hrvaškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca bo 2. novembra na gala koncertu nastopila latvijska mezzosopranistka Elina Garanča, slovenskemu občinstvu znana že z ljubljanskega poletnega festivala, med 29. februarjem in 6. marcem Needcompany pa bo na Reki z več predstavi gostovala mednarodna gledališka skupina Needcompany. Proračun EPK Reka 2020 znaša med 50 in 55 milijoni evrov.


Najbolj brano