Plače od letos nekoliko manj obdavčene

Spremembe pri dohodnini, ki so začele veljati z novim letom, naj bi razbremenile predvsem srednji sloj v drugem in tretjem dohodninskem razredu. Zaposleni s povprečno plačo zaradi tega bo dobil približno 12 evrov več na mesec.

Delavcem v srednjih dohodninskih razredih se bo zaradi davčne 
razbremenitve neto mesečna plača nekoliko povišala.  Foto: STA
Delavcem v srednjih dohodninskih razredih se bo zaradi davčne razbremenitve neto mesečna plača nekoliko povišala.  Foto: STA

LJUBLJANA > Delavcu na minimalni plači bo po tej davčni reformi ostalo manj kot dva evra več na mesece, najbolje plačanim vodstvenim kadrom v državi pa več kot 90 evrov. Te primerjave so bile oktobra, ko je DZ potrjeval spremembe dohodninske lestvice, podlaga za očitke, da je to reforma za bogate, ne pa za srednji sloj.

Cilj razbremenitev srednjega razreda

Pogled z druge strani kaže, da tisti, ki imajo nizko plačo in plačajo malo dohodnine, ne morejo biti razbremenjeni za visoke zneske. Po podatkih za leto 2017 je bilo v prvem davčnem razredu 68 odstotkov zavezancev. Vsak zase je v povprečju plačal 200 evrov dohodnine na leto, vsi skupaj pa enajst odstotkov vse dohodnine, ki jo je pobrala država. V petem, najbolj bogatem davčnem razredu je bilo 0,3 odstotka zavezancev, ki so posamič plačali po več kot 43.000 evrov dohodnine, skupno pa devet odstotkov celotne odmerjene dohodnine.

Enako kot lani bodo tudi letos veljale davčne razbremenitve regresa za letni dopust.

Davčna razbremenitev je bila po pojasnilih finančnega ministra Andreja Bertonclja pripravljena z mislijo na drugi in tretji dohodninski razred. V ta dva razreda po novem sodijo osebni prejemki od 8500 evrov bruto do 50.000 evrov bruto na letni ravni.

Z novim letom so se povišale meje razredov za odmero dohodnine. Stopnja davka v najnižjem razredu ostaja pri 16 odstotkih. S to stopnjo so po novem obdavčeni zavezanci z neto letno davčno osnovo do 8500 evrov (prej do 8021,34 evra). Z najvišjo, 50-odstotno stopnjo davka so po novem obdavčeni zavezanci z letno davčno osnovo nad 72.000 evrov, kar je približno tisoč evrov več kot doslej. V drugem in tretjem dohodninskem razredu se bo znižala tudi stopnja davka s 27 na 26 odstotkov oziroma s 34 na 33 odstotkov.

135 milijonov evrov manj bo od zavezancev pobrala država zaradi sprememb pri dohodnini

Kje vzeti 135 milijonov?

Zaradi sprememb pri dohodnini se bo v državni proračun nateklo 135 milijonov evrov manj davkov. Ta denar namerava država nadomestiti z višjimi obdavčitvami kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala (obresti, dividend in dobičkov iz kapitala) se je zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Na enako raven se je povečal davek od dohodkov od oddajanja premoženja v najem.

Podjetja bodo po novem obdavčena s sedemodstotno minimalno stopnjo davka od dohodka pravnih oseb. Zgornja stopnja davka od dohodkov pravnih oseb za zdaj ostaja pri 19 odstotkih.

S temi višjimi davki na kapital bo država zbrala le približno pol zneska, ki ga bo izgubila pri dohodnini. Preostalih 70 milijonov evrov naj bi se v proračun nateklo z bolj učinkovitim pobiranjem davkov.


Najbolj brano