Ambiciozni načrti ali “norost”?

Ajdovska občina bo letos nadaljevala pospešen naložbeni cikel. Ob zaključevanju že začetih projektov se obeta tudi precej novih. A nekatere, denimo nov vrtec in gimnastično dvorano v mestu, bodo začeli le, če dobijo denar iz drugih virov. V opozicijski SDS menijo, da je decembra sprejeti proračun, ki napoveduje za 28 milijonov prihodkov, skregan z realnostjo.

Tadej Beočanin in Miha Kapelj
Tadej Beočanin in Miha Kapelj 

AJDOVŠČINA > Decembrska razprava o proračunu se je razvnela že pri sprejemanju dnevnega reda seje, z opozorilom svetniške skupine SDS in tudi z večinsko sprejetim sklepom, da je predlagatelj, župan Tadej Beočanin, v postopku kršil 92. člen poslovnika občinskega sveta, saj ob posredovanju osnutka proračuna v javno razpravo ni na predpisan način obvestil občinskega sveta.

Tadej Beočanin

13 milijonov evrov je Občina Ajdovščina predvidela za naložbe v letu 2020

V svetniški skupini SDS so zato predlagali umik točke z dnevnega reda, a je bila večina proti. V nadaljevanju so svetniki z večino glasov potrdili proračuna za 2020 in 2021 v prvi in drugi obravnavi, proti so glasovali svetniki SDS.

Številke so iz leta v leto višje

Predvideni prihodki za letošnje leto znašajo 28,6, odhodki 28,8 milijona evrov, za prihodnje leto pa so še nekoliko višji, in sicer naj bi prvi znašali dobrih 29, drugi pa nekaj čez 28 milijonov evrov. V primerjavi z lanskim letom, ko so se prihodki ustavili pri približno 20 milijonih evrov, so napovedi precej optimistične. Tudi pri naložbah, za katere naj bi letos porabili dobrih 13 milijonov evrov. Ali se utegne ponoviti situacija iz lanskega leta, ko si je občina za plačilo obveznosti sredi leta morala izposoditi 1,3 milijona evrov pri treh javnih zavodih, denar jim je že vrnila, ni mogoče napovedati.

Tadej Beočanin, župan

“Proračuna sta ambiciozna in verjamem, da bomo uspešni pri njuni realizaciji.”

“Proračuna sta ambiciozna in verjamem, da bomo uspešni pri njuni realizaciji. V obeh smo predvideli ogromno investicijskih projektov, tako po vaseh kot v mestnem središču, vlaganj v gospodarstvo in v družbeno infrastrukturo,” je povedal župan Tadej Beočanin. V tem letu se obeta zaključek dobre tri milijone evrov vredne prve faze prenove Kastre, v Dobravljah bodo za nadaljevanje gradnje kanalizacije in vodovoda porabili milijon evrov, prav toliko naj bi šlo tudi za začetek celovitega hidravličnega uravnoteženja vodovodnega sistema Hubelj-Skuk, precej denarja bo pobrala tudi obnova občinskih cest, na seznamu je tudi precej manjših posegov iz projekta Moja pobuda.

V letu 2020 naj bi začeli graditi povezavo med vodovodnima sistemoma Hubelj in Skuk.

Miha Kapelj, svetnik SDS

“Napihovanje proračuna za zadovoljevanje obljub koaliciji je nesmiselno in podlo.”

V svetniški skupini SDS proti

V svetniški skupini SDS so sprejem proračunov za 2020 in 2021 pospremili z oceno, da sta nerealna. “Za občino Ajdovščina je to norost. Vsi vemo, da je realnost od 19 do 20 milijonov prihodkov. Napihovanje proračuna za zadovoljevanje obljub koaliciji je nesmiselno in podlo. Vsekakor smo bili mi proti tej norosti,” je povedal vodja svetniške skupine Miha Kapelj.

Miha Kapelj

Kot je dodal, je v proračunu znova vidno izključevanje naselij, kjer živijo opozicijski svetniki. “Primer je izvedba kanalizacije in vodovodnega omrežja v Stomažu, ki se zamika v leta 2024 in naprej. S tem je popolnoma povožen operativni plan investicij v oskrbo z vodo in gospodarjenja s fekalijami, ki je še vedno veljaven in je bil podlaga za dvig kanalščine v znesku pet evrov na mesec na gospodinjstvo, kar je svojevrsten nateg občanov,” je povedal Kapelj.


Najbolj brano