Tina Grudina se bo borila na treh frontah

Blokerka slovenske odbojkarske reprezentance, 24-letna Tina Grudina iz Neblega v Goriških brdih, je bila v zadnjem izboru Naš športnik uvrščena med šest najboljših Primork leta 2019. K sreči je tekmovalni premor njenega romunskega kluba Stiinta Bacau dovolj dolg, da smo se z njo lahko med prazniki pogovarjali v domovini.

Tina Grudina   Foto: Igor Mušič
Tina Grudina  Foto: Igor Mušič

NEBLO > Tina Grudina se bo spomladi v dresu romunskega odbojkarskega prvoligaša Stiinta Bacau borila za najvišja mesta doma in v evropskem pokalu challenge. Evropa jo je spoznala že v letu 2019, ko je v polfinalu pokala challenge v dresu novogoriškega Gen-I Volleyja proti turškemu Aydinu dosegla 30 točk.

S kakšnimi občutki se poslavljate od starega leta?

“Občutki so mešani. Žal mi je, da zaradi klubskih obveznosti nisem uspela priti na prireditev Naš športnik. Starši, ki so bili tam, so bili nad njo navdušeni. V dresu novogoriškega Gen-I Volleyja je bilo vsega po malem. Bili so vzponi in padci, vendar sem v skupnem seštevku ponosna na svoje delo. Nekatere stvari mi bodo za vedno ostale v spominu. Igrala sem v polfinalu evropskega pokala challenge. Žal na koncu pač nismo osvojile naslova prvakinj. Prenašati sem se naučila veliko stvari - dobrih in slabih, kot igralka pa sem v primerjavi z letom 2018 precej napredovala. Lanska zasedba Gen-I Volleyja mi je ostala pri srcu, pa tudi tehnično gledano je bilo igranje v njej prava odskočna deska za moj prvi odhod v tujino. Trenutno igram za Stiinto Bacau v romunski prvi ligi.”

Tina Grudina

odbojkarica

“V Romuniji prvoligaški klubi gradijo uspeh le na tujkah in zapostavljajo domačo šolo”

Kakšen vtis sta na vas naredila romunsko prvenstvo in država?

“Po športni plati lahko rečem, da sem izbrala pravo pot. Leto smo sklenili kot tretji v domačem prvenstvu, kar je v skladu s klubskimi pričakovanji. V evropskem pokalu smo preskočili prvo oviro in se uvrstili v osmino finala pokala challenge. Trener mi zaupa. Igram na vsaki tekmi in tudi tehnično mi gre dobro, a čutim, da bi lahko bila še boljša. V športu in klubu so stvari urejene, je pa res, da prvoligaški klubi gradijo uspeh le na tujkah in zapostavljajo domačo šolo. Življenje v Romuniji je posebna zgodba. Glede kriminala sicer ni tako hudo, kot je razbrati iz medijev. Osebno nisem imela težav. So pa razlike v standardu med ljudmi v primerjavi s Slovenijo večje in očitne. Srečala sem nekaj zanimivih ljudi, vendar pa je način življenja drugačen kot pri nas in tam ne bi ostala dalj časa. Sem kar vesela, da sem lahko za praznike dopotovala domov. Zdaj marsikaj, kar je pri nas samoumevno, bolj cenim.”

Kaj želite v naslednjih mesecih?

“Upam da bomo s klubom ostali vsaj na takšni ravni, kot je zdaj in da bomo zdržali do konca vsaj na tretjem mestu v prvenstvu. Želimo se uvrstiti v finale pokala. Upam, da ne bo poškodb in sprememb v ekipi, s katero sem se dobro ujela. Želim si, da bi v evropskem pokalu preskočile še naslednjo oviro, ki pa bo zahtevnejša, saj gre za močni nemški Dresdner SC. Je pa res, da kar dobro vemo, kaj nas čaka. Imam precej informacij, saj je za Nemke do nedavnega igrala naša reprezentantka Saša Planinšec.”

Ste tudi med nosilkami igre v državni reprezentanci. Kateri bo tam vaš glavni cilj?

“Narediti moramo nekaj več v evropski ligi. Lani je na poti proti zlati ligi že dobro kazalo, a smo prav na zadnji finalni tekmi srebrne lige klecnile. Upam, da se bomo letos končno prebile v zlato ligo.”


Najbolj brano