Bodite zmerni, telo vam bo hvaležno

Letošnji božični in novoletni prazniki so radodarni z več prostimi dnevi, kar je pri nekaterih povezano tudi z nakupom večje količine hrane in pijače. Prevelike zaloge so poglavitna napaka - iz bojazni, da bi metali živež v smeti, se zato med prazniki prenajedamo. To zelo škodi zdravju, poslabša osnovne bolezni in lahko sproža nove.

 Foto: Ivan merljak
Foto: Ivan merljak

Praznično vzdušje že samo po sebi pogosto vodi v prenajedanje z manj zdravo in priporočljivo hrano, saj je tista za praznovanje bogata s sladkorjem, z nasičenimi maščobami, s soljo, pogosto pa vse to spremljajo še prevelike količine popitega alkohola.

Čeprav nas zdravniki in prehranski strokovnjaki vsakič znova opozarjajo, da je treba ohraniti zmernost tudi, ko smo doma, sproščeni in slavimo praznike, mnogi te nasvete ne vzamejo zares in počnejo prav to, kar strokovnjaki odsvetujejo.

Vsako leto imajo zdravniki veliko dela

Zaradi pretiravanja s hrano in alkoholom imajo vsake praznike polne roke dela v dežurnih ambulantah in v urgentnih centrih. Vrstijo se oboleli, ki imajo resne težave z želodcem, jetri, srcem in prebavo. Pogosto se soočajo z ljudmi, ki so se zastrupili z alkoholom ali s hrano, ko gre pravzaprav za zastrupitev zaradi prenajedanja. Tem se pridružujejo še poškodbe zaradi petard in pirotehnike. Prav zato zdravniki vse pozivajo k ohranjanju občutka za zmernost za mizo in pri pitju alkohola in odsvetujejo uporabo pirotehničnih sredstev.

Znano je, da obilica nezdrave hrane in pijače zelo obremenjuje telo. Poleg tega ima praznična hrana veliko energije in vsebuje zelo malo vlaknin. Takšna živila pa človeku ne dajo občutka sitosti in jih moramo pojesti v večji količini, čeprav smo že s prvim krožnikom prejeli več kot dovolj potrebne energije za tisti dan.

Da je prav to največji problem, izpostavlja tudi mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije in pojasnjuje: “Pri prenajedanju zaužijemo s hrano več energije, kot je bomo porabili. To pa ne le da vodi v povečanje telesne teže, temveč povzroča še krče, napihnjenost in slabo počutje. Žal sitosti med procesom hranjenja z visoko kalorično hrano velikokrat sploh ne zaznamo. Še posebej v prazničnem času, ko imamo okoli sebe veliko takšnih dejavnikov, ki nas kar spodbujajo k prenajedanju: klepet s prijatelji, prijetno vzdušje in obložene mize s slastno, a mastno hrano, ponudba različnih vrst alkohola, prijetno vzdušje. Še posebej pa moram izpostaviti negativne posledice medsebojnega delovanja zdravil in alkohola, na kar morajo zelo paziti vsi kronični bolniki in tisti, ki v času praznikov uživajo predpisana zdravila zaradi zdravljenja katere koli bolezni!”

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje kot sicer. Pregrehe s hrano in pijačo ob koncu decembra lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih bolezni, zlasti kroničnih. Zato bi morali biti še toliko bolj previdni vsi tisti, ki imajo sladkorno bolezen, katerokoli izmed bolezni srca ter ožilja in bolezni, povezane s pljuči. “Prav zato posebej poudarjamo in pozivamo k zmernosti tako pri hrani kot pri pijači. Tudi zdravi obroki so lahko dobri, le nekaj več časa za pripravo včasih zahtevajo od nas,” dodaja Darja Potočnik Benčič.

Ker praviloma med prazniki pojemo nekoliko več hrane, se je treba že takoj po njih znova povrniti v običajni ritem prehranjevanja. Nekateri se že takoj po praznikih lotijo izvajanja očiščevalnih kur za telo, ki so sestavljene iz uživanja sveže in kuhane zelenjave ter sadja in se lotijo redne telesne vadbe, začnejo vsak dan pešačiti, teči, kolesariti. Gre za izvajanje zdravega življenjskega sloga, ki ga zelo spodbujajo tudi zdravniki.


Najbolj brano