Trendi za leto 2020: pred pomladno prenovo

Trendom hote ali nehote sledimo na mnogih področjih vsakdanjega življenja. Že s tem, ko vsak dan preklikamo svoje najljubše ali pa odpiramo neznane spletne strani, odkrivamo vedno nove stvari, ki nas pritegnejo.

Ali pa nas trendi ulovijo na ulici, kadar se nam pogled ujame v kakšen lep kos oblačila, ki vabi iz izložbe, če seveda oblek ne kupujemo le še na spletu. Kar je lahko včasih tvegano. Piksli so zavajajoči in ko iz paketa izvlečemo kupljeno stvar, je lahko precej drugačna od podobe na zaslonu, saj ta ne ponuja povsem realnih barv in daje le približno sliko o resničnem materialu in o tem, kako natančno je obleka ukrojena, kako kakovostno je narejena.

Na zaslonu ne moremo otipati strukture

Na zaslonu ne moremo otipati strukture, vsaj za zdaj še ne. Na spletu vse pogosteje kupujemo tudi predmete za dom. Čeprav so trgovine še zmeraj polne, v teh dneh še posebej.

Eden od pomembnih dekorativnih, pomirjujočih in harmoničnih dodatkov so lončnice. Zelenilo osveži še tako nevtralen ambient, da o boljši kakovosti zraka niti ne govorimo.

Trendom sledimo pri knjigah, filmih, tudi pri hrani. Jedi prihajajo v modo in iz nje, pospremljene s kulinaričnimi, zdravstvenimi in dekoraterskimi recepti: kako skuhati, kako mamljivo in izvirno postreči in kaj dobro dene našemu zdravju. Vse to je fino, zabavno, koristno. A v teh prazničnih dneh se pač ne bomo odrekli slastnim pečenkam in sladkim poticam. In sarmicam dan potem, čeprav je surovo zelje bolj zdravo. Obsedenost s trendi je zadnje čase pri hrani morda celo najbolj prisotna. Ker gre v z roko v roki z zdravjem, ekologijo, lokalno oskrbo - dejstva, ki jim osveščen prebivalec planeta ne more oporekati.

Osvežujoče spremembe

Tudi naši domovi niso imuni na trende, a tu stvari niso tako radikalne. Poznam ljudi, ki leta in leta ne zamenjajo ničesar razen kuhinjskih krp, pa čisto lepo bivajo. Po drugi strani pa vsaka sprememba v ambientu prinese svežino, nudi majhne ali velike radosti, ki se jim ni treba odrekati. In kadar se zanje odločimo, vstopijo trendi. Vede ali nevede. Če torej v prihajajočem 2020 načrtujete prenovo ali kakšne manjše popestritve svojega doma, so lahko trendi uporabna orientacija, da vanj vnesete nekaj aktualnega pridiha. Ponudba je precej široka in ni se treba skregati z lastnim okusom samo za to, da bi bili moderni. Morda boste lahko končno uveljavili svojo strast do močnih barv, ne da bi se strogi minimalisti ob tem zmrdovali. Že prejšnjič smo opozorili na modro, ki bo vladala sezoni, spremljajo pa jo tudi druge osnovne barve, pogumnih kombinacij ponujajo stilisti na pretek.

Struktura in plastenje

Varno zavetje nevtralnih pastelnih odtenkov je - to je treba priznati - še vedno odlična podlaga za bolj umirjeno domačo oazo. Seveda nihče ne pravi, da spalnica, v kateri vladata temno modra in olivno zelena, ne more delovati pomirjujoče, še posebej, če ju dopolnjuje temen les.

A tudi nevtralna barvna paleta je daleč od anemičnega dolgočasja. Ključni besedi sta struktura in plastenje. Oboje se lahko dogaja že v samem materialu, kot rahel, komaj opazen vzorec odtenkov iste barve, podoben učinek pa dosežemo tudi s sloji različnih ali enakih materialov in z izstopajočimi detajli: resicami, cofi, obrobami, komaj zaznavnimi vzorci. Z vsem tem dobi prostor globino in domačnost. Več kovine bo slog prevesilo v bolj urbanega, več lesa pa v bolj tradicionalnega.

Eden od pomembnih dekorativnih, pomirjujočih in harmoničnih dodatkov so lončnice. Zelenilo osveži še tako nevtralen ambient, da o boljši kakovosti zraka niti ne govorimo. Ena od najbolj uspešnih čistilnih rastlin naj bi bila aloe vera. Ta bo ostala tudi ko bodo prvi pomladni šopki zamenjali igličaste veje. Enakonočje je mimo, dan se spet daljša. Srečno 2020!


Najbolj brano