Dete v jaslih leži

V kapeli Marije Pomočnice v bližini cerkve svetega Mihaela v Lokvi je vse od predprazničnih dni na ogled razstava jaslic z naslovom Dete v jaslih leži, ki sta jo uredila Irena in Srečko Rože (na fotografiji) iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev ob sodelovanju obeh hčerk, zgodovinark Anje in Aneje Rože.

Avtorja razstave jaslic v kapeli Marije Pomočnice v Lokvi Irena in 
Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor  Foto: Olga Knez
Avtorja razstave jaslic v kapeli Marije Pomočnice v Lokvi Irena in Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor  Foto: Olga Knez

LOKEV > Pri postavitvi razstave je sodeloval tudi domačin Nikolaj Tretjakov. V steklenih vitrinah je na ogled sedem tipov jaslic, ki so v lasti muzeja, ki je letos obeleževal 25 let delovanja, ene jaslice pa je prispevala družina Ban iz bližnje vasi Prelože pri Lokvi.

Najstarejše razstavljene jaslice prihajajo iz Krope in so iz sredine 19. stoletja. Sestavlja jih 135 iz lesa izrezljanih in ročno barvanih figuric. Ker jaslice niso imele štalice, jo je izdelal Jože Stopar iz Prelož, ki je za razstavo prispeval tudi ležečega Jezuščka iz Kastava, najstarejšo figuro na razstavi.

Iz Lokve so glinaste jaslice, ki jih je za muzej in razstavo podarila domačinka Anica Pavlovič – Brajnikova.

Ob razstavi jaslic je na ogled tudi razstava razglednic z božično-novoletnimi motivi. Razstava, ki jo bo obiskal tudi koprski škof Jurij Bizjak, bo na ogled do 2. februarja.


Najbolj brano