Koper bo dobil zunanjo plezalno steno

Ob balinarski dvorani in Plezalnem centru Koper bodo prihodnje leto namestili zunanjo plezalno steno, ki bo kot prva v Sloveniji združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.

Takšna naj bi bila zunanja plezalna stena, vidna s parkirišča ob 
atletskem stadionu. Foto: MOK
Takšna naj bi bila zunanja plezalna stena, vidna s parkirišča ob atletskem stadionu. Foto: MOK

KOPER > V koprski občini, ki je investitor naložbe, so idejno zasnovo projekta že potrdili, z javnim razpisom ministrstva pa bodo poskušali pridobiti dodaten denar za gradnjo. 370.000 evrov je ocenjena naložba v zaokrožitev plezalnega centra v Kopru, od tega bi polovico denarja zagotovili v državnem proračunu, drugo polovico pa v občinski blagajni.

Ob balinarski dvorani in Plezalnem centru Koper bodo prihodnje leto namestili zunanjo plezalno steno. (foto: Nataša Hlaj)

Plezanje za šampione in rekreativce

Pokrit plezalni center, ki so ga pred malo manj kot dvema letoma odprli v Kopru, zajema približno 700 kvadratnih metrov plezalnih površin, v njem pa lahko vadijo vse generacije, od otrok do upokojencev. Konfiguracija površin je zastavljena tako, da lahko nudi vse zahtevnostne ravni plezanja, od osnovnih tečajev do vrhunskih treningov slovenske reprezentance. V dvorani se sicer zvrsti približno 600 plezalcev, od tega 200 otrok.

Pripravljalni center za reprezentanco?

“S postavitvijo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje z zdajšnjim balvanskim plezanjem bo v Sloveniji zaživel prvi plezalni center, ki bo združeval vse tri discipline,” odločitev utemeljujejo v občini. Dodajajo, da bo nadgradnja plezalne infrastrukture omogočala izvedbo največjih tekmovanj, svetovnega pokala in prispevala k nadaljnjemu razvoju panoge, poleg tega bi Koper lahko postal tudi pripravljalni center za reprezentanco.

V notranjosti koprske plezalne dvorane je pogosto živahno.

Potreba po vzpostavitvi zunanje plezalne stene je dodaten zagon dobila z uvrstitvijo plezanja med olimpijske discipline, ki bo prvič v programu na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto, kjer bodo podelili medalje v kombinaciji balvanskega, težavnostnega in hitrostnega plezanja. V občini napovedujejo, da si bodo prizadevali dela skleniti še pred odhodom športnikov na olimpijske igre, predvidoma med majem in junijem, da bi reprezentančnim tekmovalcem zagotovili primerne pogoje za priprave.

Do zdaj na treninge v tujino

Nove pridobitve se veseli tudi športni direktor slovenske reprezentance in vodja koprskega centra Plus Climbing Luka Fonda.

Luka Fonda: “Končno bomo v Sloveniji pridobili infrastrukturo, ki nam bo omogočala vrhunski trening.” (foto: Zavod Štip)

“Projekt dograditve Plezalnega centra Koper nam zelo veliko pomeni. Končno bomo v Sloveniji pridobili infrastrukturo, ki nam bo omogočala vrhunski trening, nudila možnost gostovanja tekmovanj in izjemno pripomogla k razvoju športne panoge na vseh ravneh. Do zdaj smo za izvajanje treningov veliko potovali v sosednjo Avstrijo, zdaj pa bomo lahko trenirali doma,” pravi.

Najbližje zunanje plezalne stene so sicer v Innsbrucku in Mitterdorfu v Avstriji ter v italijanskem Arcu.


Najbolj brano