Festival penin: šampion je rebula iz kleti Silveri

Osmi festival penin je danes v razkošne salone portoroškega hotela Kempinski Palace pritegnil veliko ljudi, ki so napolnili tudi hotelski park, v katerem je podelitev priznanj za najboljše penine s svojim nastopom pospremila legendarna hrvaška pevka Tereza Kesovija.

Tarasu Gašparinu (četrti z leve) so za zmagovalno penino nazdravili (z desne): piranski župan Đenio Zadković, vinski vitez Livij 
Jakomin, slovenska vinska kraljica Meta Frangež, predsednica 
Društva vinarjev slovenske Istre Ingrid Mahnič, istrska vinska 
kraljica Tea Ivančič, konzul istrsko-kraškega omizja Slovenskega 
reda vitezov vina Gašpar Gašpar Mišič in direktor Turističnega 
združenja Portorož Igor Novel. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tarasu Gašparinu (četrti z leve) so za zmagovalno penino nazdravili (z desne): piranski župan Đenio Zadković, vinski vitez Livij Jakomin, slovenska vinska kraljica Meta Frangež, predsednica Društva vinarjev slovenske Istre Ingrid Mahnič, istrska vinska kraljica Tea Ivančič, konzul istrsko-kraškega omizja Slovenskega reda vitezov vina Gašpar Gašpar Mišič in direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > Portoroško popoldne na praznični Dan samostojnosti in enotnosti, letos je minilo v suhem in prijetnem vremenu, je že osmo leto zaznamoval mednarodni festival penin, ki ga družno prirejajo tamkajšnje turistično združenje, hotel Kempinski Palace in Društvo vinarjev slovenske Istre.

42 peničarjev iz petih držav

Na festivalu se je predstavilo 42 vinarjev iz petih držav. V okušanje je bilo ponujenih kar približno 120 penin iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev, nekaj pridelovalcev je bilo iz Hrvaške in Italije, uvozniki so predstavili šampanjce Taittinger, Bollinger in Laurent-Perrier, iz Avstrije pa so bili stari znanci iz kleti Szigeti.

Slogovni nabor je bil širok in pester, od referenčnih šampanjcev prek slovenskih klasik, ki izkazujejo vse večje mojstrstvo pridelovalcev, do sodobnih oziranj v preteklost z bolj in bolj priljubljeno metodo vinifikacije pet-nat.

Povpraševanje po penečih vinih se v vinskem svetu še vedno krepi, zato se številni vinarji odločajo za dopolnitev palete vin še z mehurčki, vsake toliko pa na slovenskem vinskem nebu zasveti kakšna nova, zgolj peničarska zvezda.

Izjemna kakovost vin v ocenjevanju

Najvišje priznanje festivala, Naj penina Portoroža 2019, je tudi letos ostalo na Primorskem. Za svojo penino Blanc de Blancs, pridelano po klasični metodi, ga je dobila briška klet Silveri. Vodita jo Tadej in Taras Gašparin, mlada generacija v družini, ki je gostiteljica tudi v restavraciji Pikol v Rožni dolini. Če je Blanc de Blancs v Šampanji izključno chardonnay, je v Brdih to rebula. V penini so združena osnovna vina s treh leg, z eleganco in strukturnostjo pa je v izteku leta navdušila že več komisij. “Zelo smo zadovoljni, da je naša nova penina naletela na tako izvrstne odmeve, tudi zato, ker gre za najbolj polnokrvno ekspresijo Brd,” je poudaril Tadej Gašparin.

Portoroško ocenjevanje, ki ga je v imenu Slovenskega reda vitezov vina vodil dr. Mojmir Wondra, je namenilo kar 24 peninam zlate medalje, v svojih kategorijah pa sta posebni priznanji prejeli še zlata radgonska penina rose selection 2017 Radgonskih goric in Capris refošk iz kleti Vinakoper med rdečimi penečimi vini.


Najbolj brano