30 let živih jaslic v Postojnski jami

Prve žive jaslice v Sloveniji, ki jih je pred 30 leti v Postojnski jami drzno postavil režiser in ljubitelj jaslic Gregor Tozon, so obiskovalce tako prevzele, da so v Postojnski jami s prireditvijo nadaljevali. Z leti je prerasla v pravi podzemni božični spektakel mednarodnega slovesa, a dušo prireditvi dajejo predvsem številni nastopajoči domačini.

Nuša Derenda v angelski preobleki na Veliki gori zapoje Ave 
Marijo.  Foto: Ziga Intihar
Nuša Derenda v angelski preobleki na Veliki gori zapoje Ave Marijo.  Foto: Ziga Intihar

POSTOJNA > Pred 30 leti je prve žive jaslice pri nas navdihnil pogled na jamsko kuliso, saj so bile tudi prve jaslice, ki jih je pred skoraj 800 leti v italijanskem kraju Greccio postavil sveti Frančišek Asiški, v votlini.

“Žive jaslice v Postojnski jami so nastale na podlagi dveh čudežev. Postojnska jama je čudež narave, božič pa je čudež rojstva,” pravi predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Predstave šest dni

Žive jaslice v Postojnski jami bodo na ogled od 25. do 30. decembra. Vstopi v jamo bodo ob 13.30, 14.30 in 15.30. Priporočene so rezervacije.

18 prizorov, 150 nastopajočih, 2100 luči

Od prve predstave v obliki statičnega gledališča je iz leta v leto božično doživetje postajalo obsežnejše in bolj dinamično. Letos bodo obiskovalci, ki jih pričakujejo blizu 18.000, božično zgodbo v 90-minutni predstavi podoživeli ob 18 svetopisemskih in glasbenih prizorih z več kot 150 nastopajočimi, ob spremljavi 2100 luči in ob nastopih treh znanih slovenskih vokalistov, Nuše Derenda, Luke Seška in Urške Kastelic, katere glas odmeva iz snežne krogle, ki je motiv letošnje okrasitve. Letošnje presenečenje so tudi unikatne mehanske jaslice, ki prikazujejo miniaturno Postojnsko jamo in vlakec. Lokalni umetnik Bernard Bole jih je izdeloval 2500 ur skozi deset let.

Prava paša za oči pa je tudi izbrana kostumografija, še posebej angelov z unikatnimi elementi v obliki kostumskih metafor jamskih oblik. Kar 1,5 kilometra pozlačenega blaga so porabili za svečan kostum angela, ki začara vrhunec ob zaključku v Koncertni dvorani.

Odklopijo se od realnosti

Ob robu generalke smo pokukali tudi v zakulisje in v garderobah zbrali nekaj vtisov nastopajočih, med katerimi prevladujejo mladi domačini. Čeprav bodo med prazniki šest dni vsak dan po več ur preživeli med kapniki, pravijo, da z veseljem sodelujejo - zaradi vzdušja in dobre družbe. “Jama me vsakič znova očara. Preden jo preplavijo turisti in smo takole sami v njej, imamo nekaj časa zase, za razmišljanje ob tej igri svetlobe,” pravi Marino Samsa, eden izmed Svetih treh kraljev oziroma Modrih z vzhoda, ki v živih jaslicah nastopa že šesto let.

“V jami je čarobno. Tukaj si dobesedno odklopljen od realnosti, od mobilnih naprav, saj v jami ni signala. Tako si zares v stiku s človekom, s samim sabo in ne s telefonom,” razmišlja Gregor Turk, ki zaradi svojih dolgih las in brade že več let nastopa v vlogi Jožefa. V prizoru rojstva je kot Marija ob njem srednješolka Kaja Nikolič. “V živih jaslicah je najprej nastopal moj brat. Vsako leto sem ga hodila gledat in bilo mi je tako všeč, da sem si želela tudi sama postati del te zgodbe, ko bom dovolj velika.” Na avdiciji, za katero je vsako leto precej zanimanja, je pritegnila tudi s svojimi dolgimi temnimi lasmi. Na vprašanje, ali med seboj in Marijo vidi še kakšno vzporednico, pa pravi, da je to predvsem nežnost.

“Čisto vsi, ki boste prišli pogledat to čudo, boste videli, zakaj sem se odzval povabilu. To je res nekaj neverjetnega. Da stojiš med kapniki in zapoješ tako lepo melodijo, kot je Sveta noč, je, ne bi rad zvenel preveč klišejsko, res nekaj čudovitega in sem hvaležen za to priložnost,” pa se nastopov veseli mlad slovenski pevec Luka Sešek. Kot priznava, so bili njegovi decembri običajno delavni, tako da pravega božičnega utripa ni niti utegnil začutiti. “Letos bo drugače, saj bom sam del božične zgodbe in jo bom celovito doživel.”


Najbolj brano