Spet stavijo na lepšo pomlad

Briška nogometna jesen je imela že po drugoligaškem običaju več sivih odtenkov. Na koncu so lahko v Vipolžah še zadovoljni z izkupičkom, posebej, če se bodo uresničila pričakovanja o že pregovorno lepši pomladi.

Brici (v rdeče-črnih dresih) so prvo domačo zmago zabeležili v 
primorskem obračunu z Dekančani.  Foto: Luka Carlevaris
Brici (v rdeče-črnih dresih) so prvo domačo zmago zabeležili v primorskem obračunu z Dekančani.  Foto: Luka Carlevaris

VIPOLŽE > Brici pa so ostali zvesti še eni tradiciji zadnjih let. Med sezono se je spet zgodila trenerska sprememba oziroma menjava. Lani je napočila spomladi, letos pa že sredi jeseni. Po uradni razlagi naj bi David Peršič briško klop zapustil zaradi osebnih razlogov, povod za prekinitev sodelovanja pa naj bi vendarle bila nesoglasja v slačilnici, ki je bila pred letošnjo sezono spet temeljito prevetrena. V vlogi selektorja je bil tokrat Milan Osterc, ki je moral poleti skoraj na novo sestavljati igralski mozaik. Spomladanska zasedba je bila namreč deležna precejšnjega osipa, v kratkem sezonskem premoru pa je moral nekdanji reprezentant hitro poiskati nove moči, kar ni šlo čez noč. Obenem pa je bilo treba uigrati in povezati zasedbo na igrišču.

Čakanje na zmago

Pisano mešanico neznatnega števila staroselcev, mladih nogometašev s krstnimi izkušnjami v članskem nogometu, igralcev s prvoligaško kilometrino ter tujcev, ki so kapljali postopoma, je bilo seveda težko uskladiti v celoto. Nihanja na igrišču so bila zato razumljiva. Sicer pa rezultatski start Bricev niti ni bil tako slab, predvsem na gostovanjih. Remizirali so v Kopru in proti Dobu, prve zmage pa so se razveselili v Krškem. Na Ravnah jim je proti Fužinarju točka spolzela iz rok ob izteku 90. minute.

5 golov je dosegel jeseni najboljši strelec Brd Uroš Celcer

Prvo domačo zmago pa so zabeležili v 9. krogu doma proti Dekančanom, ko je ekipo s klopi ob nejasnem Peršičevem statusu vodil pomočnik Luka Cijan. Kot se je izkazalo, je bila to za lep čas zadnja zmaga Bricev. Če ne bi v zaostali tekmi 7. kroga doma ugnali Rogaške, bi se čakanje zavleklo še v pomlad. Sicer pa z izjemo remija v Lendavi proti Nafti novi trener Vlado Badžim sprva ni imel razlogov za zadovoljstvo. “V določenih tehnično-taktičnih prvinah je opazen primanjkljaj. Za povrh smo vsaj v treh končnicah tekem sami sebi zagrenili življenje in po nepotrebnem raztrosili točke. Mukoma smo dosegali zadetke, povečini iz prekinitev, potem pa smo na poceni način zapravili priborjeno,” je povedal Badžim.

Bogastvo za travo

Sicer pa je zaključek jeseni vsaj po rezultatski plati vendarle prinesel nekoliko lepše obete. Na zadnjih treh tekmah so enkrat zmagali in dvakrat remizirali ter laže zadihali, potem ko so jih posrkale nemirne vode boja za obstanek. Brici vsaj po igralski zasedbi in denarnih vložkih tja ne sodijo. Res pa je, da so se v drugem delu jeseni zaradi poškodb in kartonov soočili z zoženim izborom igralcev, nemara še večja težava pa je bila v igralnih in vadbenih površinah.

Glavno igrišče v Vipolžah so tudi to jesen krpali, a ob nenehnem novembrskem deževju je bila sleherna domača tekma bolj podobna rudarskemu delu. V takšnih okoliščinah pri NK Brda še toliko bolj nestrpno pogledujejo čez cesto, proti gradbišču z načrtovanim igriščem z umetno travo. Jeseni so morali večkrat poiskati zatočišče v Novi Gorici. Lepšo pomlad si obeta tudi Badžim, ki je imel sprva sklenjen dogovor do konca jesenskega dela. “Z zadnjimi dosežki je klub dobil nekaj ustvarjalnega miru. Sicer pa zasedba potrebuje igralske osvežitve. Po možnosti tudi z vrnitvijo domačih nogometašev, okrog katerih se potem lahko zgradi zgodba o stabilnem drugoligašu,” je povedal Badžim.


Najbolj brano