Presna orehova potica
Testo:
75 g svetlih rozin
75 g suhih marelic
150 g blanširanih mandljev
Nadev za potico:
100 g mletih orehov
70 g indijskih oreščkov
10 datljev
60 ml vode
malo ruma
50 g mletih orehov
V posodo multipraktika damo mandlje in jih dobro zmeljemo. Dodamo rozine in marelice ter vse skupaj zmeljemo v gosto lepljivo zmes. Pripravljeno maso razvaljamo med dvema listoma peki papirja v pravokotnik dimenzije 35 x 25 centimetrov.
Indijske oreščke dobro zmeljemo, dodamo preostale sestavine in mešamo v multipraktiku, da dobimo gosto zmes. Pripravljen nadev enakomerno namažemo na testo in potico previdno zavijemo. Na peki papir potresemo mlete orehe in po njih povaljamo pripravljeno potico. Tesno jo zavijemo v peki papir in damo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi. Dobro ohlajeno poljubno narežemo.
Recept je povzet po knjigi Sladice Alenke Kodele, njeni sedmi knjigi sladkih receptov, ki jo je nedavno izdala založba ČZD Kmečki glas.