Za odličnimi stoji mnogo dobrih

Kajakaški dvojec Špela Ponomarenko Janić - Anja Osterman, odbojkar Jani Kovačič in Košarkarji Kopra Primorske so bili v četrtek zvečer zmagovalci zaključne prireditve izbora Naš športnik 2019, ki je skupno nagradil po šest najboljših na slovenski in italijanski strani Primorske v konkurenci deklet, fantov in ekip. Za zabavo je skrbela gledališka skupina društva Trillek s Cola, posebna gosta pa sta bila olimpionik Miro Cerar in sodnik finala nogometne lige prvakov Damir Skomina.

Po 18 letih se je Naš športnik, ki je že precej pred politiki podiral mejo med Primorci v Sloveniji in Italiji, spet vrnil v Koper - a v mnogo lepši in bolj akustičen prostor dvorane sv. Frančiška.

Organizatorji - primorske medijske hiše in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji ter gostitelj, Mestna občina Koper, so poskrbeli za sproščeno prireditev pod taktirko prekaljenega radijskega voditelja Iztoka Novaka Easyja in za zabavne ter glasbene točke na temo športa, ki jih je izvedla gledališka skupina društva Trillek s Cola, povezoval pa jih je domači športni novinar Sandi Škvarč.

“Pomembno je, da smo mladim zgled in da jim obenem sporočamo, da so v redu, tudi če so povprečni. Življenje ni sestavljeno le iz zmag.”

Damir Skomina, mednarodni nogometni sodnik

Člani gledališke skupine društva Trillek s Cola so s skeči in glasbenimi točkami poskrbeli za izvrstno razpoloženje.

Ob 80. življenjskem jubileju je posebno priznanje prejel nekdanji gimnastični šampion in predsednik slovenske olimpijske akademije Miro Cerar, ki je kot vodja slovenske olimpijske delegacije za Tokio čestital športnikom.

Častni gost prireditve in vodja slovenske olimpijske delegacije za Tokio 2020 Miro Cerar (v sredini) v pogovoru z novinarjem Ardenom Stancichem in mednarodnim nogometnim sodnikom Damirjem Skomino.

Posebno nagrado je prejel še koprski sodnik letošnjega finala nogometne lige prvakov Damir Skomina, ki je z odra opozoril na nekaj, na kar pogosto pozabljamo: “Danes preveč govorimo le o presežkih, odličnosti in o najboljših, pozabljamo pa ostale. Vsi naši otroci ne morejo biti odlični in najboljši. Tudi sam sem samo nogometni sodnik z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Pomembno je, da smo mladim zgled in da jim sporočamo, da so lahko v redu, tudi če so povprečni. Življenje ni sestavljeno le iz zmag.”

O izjemni sezoni je pred mikrofonom novinarja Sandija Škvarča spregovoril tudi koprski sodnik finala letošnje nogometne lige prvakov, Damir Skomina.

Organizatorji so naredili lepo potezo s tem, ko so za podeljevalce povabili nekdanje vrhunske koprske športnike, plavalca Matjaža Markiča, odbojkarico Marino Cvetanović in atletinjo Radmilo Vukmirović Šavron.

Zmagovalca v moški in ženski konkurenci sta polna optimizma. Špela Ponomarenko Janić skupaj z Anjo Osterman z osvojeno olimpijsko kvoto praktično že vesla Tokiu naproti. “Dokazala sem, da sem še vedno konkurenčna mlajšim in tudi boljša od njih. Dokler mi bo telo dopuščalo, bom z veseljem nadaljevala svoje delo,” je poudarila.

Zvezdni trenutek zmagovalk v ženski konkurenci: Anji Osterman je nagrado podelil nekdanji vrhunski plavalec Matjaž Markič, s Špelo Ponomarenko Janić pa se je pogovarjal voditelj Iztok Novak Easy.

Podobno gotovo razmišlja tudi srebrni na odbojkarskem EP, zaradi obveznosti v italijanski Ravenni odsotni Jani Kovačič, ki ga januarja olimpijske kvalifikacije še čakajo. Nagrado zanj je z naslednjimi besedami prevzel športni direktor njegovega prvega kluba OK Salonit Anhovo, Miloš Grilanc: “Po štirih letih še drugič osvojiti srebrno odličje na evropskem prvenstvu je izjemen dosežek, priborjen tudi po veliki zaslugi Janija Kovačiča. Velika sreča je, da ga imamo. Prepričan sem, da ga čaka še bleščeča kariera.”

Takole so se na odru v dvorani sv. Frančiška zbrali vsi nagrajenci letošnjega izbora Naš športnik.

O izjemnem letu z zmagami v kar štirih tekmovanjih je spregovoril tudi vodja članske ekipe košarkarjev Kopra Primorske - letošnje najboljše primorske ekipe, Goran Jagodnik. Žal o bleščeči prihodnosti v času, ko se je v klubski blagajni nabrala pajčevina, beseda ni mogla steči.

Gledalce sta nasmejala člana gledališke skupine društva Trillek s Cola Sandi Škvarč (levo) in Matjaž Bajec.


Najbolj brano