Gala večerja za ranljive skupine

V postojnskem večgeneracijskem centru Točka moči so prejšnji teden gostili prav poseben dogodek, s katerim so želeli osebam s težavami v duševnem zdravju in drugim ranljivim skupinam praznično vzdušje pričarati z izkušnjo, kakršne večina doslej ni še nikoli doživela - gala večerjo.

Na gala večerji v Točki moči se je zbralo preko 50 oseb, ki so 
vključene v programe Šenta, Doma na Krasu in Ljudske univerze 
Postojna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na gala večerji v Točki moči se je zbralo preko 50 oseb, ki so vključene v programe Šenta, Doma na Krasu in Ljudske univerze Postojna.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Garderoba, aperitiv, večerja z več hodi, natakarji v belih rokavičkah, slavnostni pogrinjki, izpisan jedilnik, sedežni red, svečana oblačila ... “Povabljenim smo želeli ponuditi vrhunsko izkušnjo, saj je nekateri še nikoli niso doživeli,” je poudarila Nina Vanita Hočevar, vodja Točke moči in pobudnica dogodka.

Pri organizaciji so se povezali s postojnskim dnevnim centrom Šent, stanovanjsko enoto Doma na Krasu in programom projektno učenje mlajših odraslih, ki poteka pod okriljem ljudske univerze. Vključeni v programe so bili gostje večera, njihovi vodje in mentorji pa gostitelji in natakarji. Že ob prihodu je vsakemu posebej dobrodošlico izrekel tudi postojnski župan Igor Marentič.

“Glavni namen je, da prijatelji za prijatelje organiziramo vrhunski dogodek, pri katerem vsi sodelujemo in imamo vsak svojo vlogo. Izredno sem hvaležna vsem prostovoljcem, podjetjem in ustanovam, ki so se odzvali, nam pomagali pri pripravi in darovali sokove, hrano, pribor, krožnike, prte, svečane preobleke stolov, bele rokavičke, desertne in aperitiv kozarčke, svečane prtičke, prenosno garderobo, obešalnike, kravate za natakarje ... Brez njih dogodka ne bi mogli uresničiti,” je poudarila Hočevarjeva in se zahvalila tudi varovancem in zaposlenim v sodelujočih ustanovah za njihov prispevek, predanost, treninge in koordinacijo. Med drugim so poskrbeli za namizne dekoracije, aperitiv, izpisane menije in imena, garderobne številke, pisano solato, vrhunsko sladico, okrasitev, darilca ... Torej za sleherno podrobnost, ki je prispevala k prijetnemu vzdušju.

Posebno zahvalo pa so izrekli Boži Križman, ki je v svoji karieri organizirala gala dogodke in stregla predsednikom. Tokrat je bila vodička in prišepetovalka ostalim, pa tudi njeni desni roki Danici Brumen. “Rade volje sem sprejela ta izziv, saj sem po poklicu gostinka, predvsem pa zaradi teh ljudi, da jim skupaj polepšamo praznike,” je povedala Križmanova.

“Večina naših stanovalcev še nikoli v življenju ni imela takšne priložnosti, zato smo se povabilu z veseljem odzvali in se na ta večer tudi posebej pripravili. Da bi se znali obnašati dogodku primerno, smo organizirali tudi delavnico bontona,” je poudarila Nataša Seražin Grmek, vodja postojnske dislocirane enote Doma na Krasu, ki izvaja socialno varstvo ljudi z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in motnjami v duševnem razvoju. Eden od udeležencev, Henrik Pogačar, nam je zaupal, da se je dogodka veselil predvsem zaradi druženja in zabave v predprazničnem vzdušju, ki ga vsako leto nestrpno pričakuje, saj je zanj to najlepši čas. Sicer pa se s pripravami ni posebej obremenjeval: “Oblekel sem se, kar pač imam.”


Najbolj brano