Vrhunski športniki

Konec leta je čas številnih obračunov in raznih darov, tudi za najboljše športnike v državi, regiji, panogi ... Priznanja predstavljajo potrditev uspešne minule sezone, pa tudi obvezo za nov zagon. Nekatere najboljše v novem letu čaka cilj kariere, nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer lahko uresničitev športnih ciljev marsikomu zagotovi tudi eksistenco.

Zanjo pravzaprav tudi gre v vrhunskem športu, kjer pa do želenih rezultatov vodijo različne poti. Nocoj so primorski lavreati postali kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, odbojkar Jani Kovačič ter članska ekipa Košarkarskega kluba Koper Primorska. V sicer medijsko in tudi finančno različno tržno ovrednotenih panogah gre za predane poklicne športnike, ki so se v življenju odločili za različno pot od večine vrstnikov. Ne gre ovinkariti: vrhunski šport je predvsem posel, šele potem tudi zdrav način življenja. Nekje je tisoč evrov lep zaslužek, drugje je za dosežene gole, koše ... treba odšteti veliko več. Nemalokrat tudi preveč in tam se matematika na daljši rok ne izide.

Sicer pa, če morda kdo še ni slišal: kolikor denarja, toliko muzike, je povsod v vrhunskem športu že dolgo nenadomestljiv šlager.

Žal se je prav to dogaja letošnji z naskokom najboljši ekipi na Primorskem, ki je v prestižni moštveni panogi v Koper spet prinesla vrhunski šport. A je ta očitno zašel v slepo ulico. Vrhunsko plačane, ne pa tudi nujno vrhunske športnike zgodovina športa v Kopru pozna. Že pred 35 leti se je vrtelo preveč denarja v takrat vendarle samo drugi zvezni nogometni ligi, očitno preplačani so bili pred slabim desetletjem tudi rokometaši, ki pa so ob domačih zmagah vendarle osvojili celo eno od evropskih klubskih lovorik. A niti ta kluba ni rešila pred brodolomom. Sixt Primorska, v novi sezoni Koper Primorska, je lani zmagal na štirih tekmovanjih, v Istro pa je prinesel enega od najprestižnejših košarkarskih prvenstev v Evropi. Žal je že na polovici nove poti za najboljše in najdražje igralce zmanjkalo denarja. Ker je ta iz zasebnih rok, ostala športna konkurenca ne more tožiti, da je zanj prikrajšana, a grenak okus vendarle ostaja.

Utegne se zgoditi, da bo nagrada za najboljšo športno ekipo na Primorskem v minulem letu prej spomin in opomin na megalomanski projekt kot pa spodbuda za nadaljnji razvoj. Sicer pa, če morda kdo še ni slišal: kolikor denarja, toliko muzike, je v vrhunskem športu že dolgo nenadomestljiv šlager.


Preberite še


Najbolj brano