Šabeder poslance opozoril na pasti

Šele pozno zvečer so poslanci odločali o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma o prenosu tega zavarovanja s komercialnih zavarovalnic na ZZZS. Minister za zdravje Aleš Šabeder je poslance pred tem opozoril na pasti, ki bi jih lahko prineslo hitro in premalo domišljeno poseganje v sedanji sistem.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se ne strinja z načinom ukinjanja, 
kot so si ga zamislili koalicijski poslanci z izjemo Desusa. Foto: STA
Minister za zdravje Aleš Šabeder se ne strinja z načinom ukinjanja, kot so si ga zamislili koalicijski poslanci z izjemo Desusa. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je poleti vložila Levica, parlamentarni odbor pa ga je nato preoblikoval na način, da bi se v prvi fazi plačevanje dopolnilnega zavarovanja le preneslo s komercialnih zavarovalnic na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Dajatev bi bila prenizka, stroški visoki

Vsi zavarovanci bi po novem ZZZS plačevali po 29 evrov na mesec. S tem naj bi zdravstvena blagajna pridobila 50 milijonov evrov, ki jih zdaj za svoje režijske stroške porabijo tri komercialne zavarovalnice. Prenos dopolnilnega zavarovanja na ZZZS bi bil prvi korak. Prihodnje leto bi sledila še priprava zakonske podlage za nadomestitev dopolnilnega zavarovanja s solidarnostno lestvico plačevanja.

29

evrov bi bila pavšalna dajatev, ki bi jo zavarovanci plačevali ZZZS

Da ima takšna dvofazna rešitev številna tveganja, je pred dnevi opozorilo vodstvo javne zdravstvene zavarovalnice. Po izračunih ZZZS bi bila predlagana pavšalna dajatev v višini 29 evrov prenizka, da bi zagotovila vzdržnost zdravstvene blagajne. Obenem bi prenos prinesel dodatne administrativne stroške tako organizacijam, ki bi nakazovale to dajatev, kot finančni upravi in zdravstveni zavarovalnici. Med drugim bo treba dodatno voditi evidence o obračunanih in plačnih obveznostih, dopolniti informacijske rešitve ter zagotoviti dodatne kadre na finančni upravi.

Šabeder: parcialna sprememba potrebuje varovalke

Pred tveganji hitrega spreminjanja sistema je poslance včeraj posvaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Ponovil je, da podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar mora biti ta celovita in odgovorna, zagotavljati pa mora stabilno financiranje zdravstvenega sistema. “V tem trenutku sem odgovoren za zdravstvo in moja dolžnost je, da opozorim na morebitne pasti. In kakorkoli ga kritizirate, je zdravstveni sistem v Sloveniji trenutno vzdržen in ni slab. Takšna parcialna sprememba, o kateri boste danes razpravljali, potrebuje varovalke, sicer ga lahko ogrozi,” je opozoril. Na ministrstvu za prvo polovico prihodnjega leta napovedujejo svoj predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bi sistemsko in celovito uredili ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

Aleš Šabeder, minister za zdravje

“Kakorkoli ga kritizirate, je zdravstveni sistem v Sloveniji trenutno vzdržen in ni slab.”

Razplet včerajšnjega glasovanja o dopolnjenem predlogu Levice je bil znan šele po zaključku naše redakcije. Da bodo glasovali proti predlogu, ki je bil na mizi včeraj, so napovedali v Desusu, SDS, NSi in SNS. V koaliciji so menili, da bi lahko pomisleke o dopolnjenem predlogu Levice odpravili in zakon izboljšali še v tretjem branju.


Najbolj brano