FOTO: Najboljši športniki na Primorskem v letu 2019

Na vrhu izbora za najboljše športnike Primorske imamo novo ime. Prvič je na vrhu srebrni odbojkar Jani Kovačič, kajakašici Špela Ponomarenko-Janić in Anja Osterman sta skupaj na vrhu drugič v zadnjih treh letih, drugič zapored pa so absolutni zmagovalci med ekipami košarkarji Kopra Primorske.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Reportažo z nocojšnje prireditve bomo objavili v prilogi Sobota. Letos smo drugič zapored razglasili le zmagovalce, torej brez točkovanja od drugega do šestega mesta. Nominiranci so v besedilu za zmagovalci razvrščeni po abecednem vrstnem redu.

Športniki

1. Jani Kovačič

Zrasel je v Kanalu, v tradicionalnem odbojkarskem okolju, in se, kot mnogi pred njim, odpravil po svetu. Kot izvrsten prosti igralec se je prebil v reprezentanco, ki je na finalu v Parizu osvojila svojo drugo srebrno medaljo na evropskih prvenstvih, sam pa je postal član idealne sedmerke prvenstva.

Najboljši v letu 2019

Najboljše športnike na Primorskem je izbrala komisija športnih novinarjev Primorskega dnevnika, Deželnega sedeža RAI za FJK-slovenski sporedi, slosport.org, RTV Koper-Capodistria in Primorskih novic v sestavi: Roberto Siljan, Sandi Škvarč, Marko Lazar, Primož Čepar, Denis Sabadin, Rok Maver, Bojan Gluhak, Ivan Bajc, Niko Štokelj, Veronika Sossa, Jan Grgič in Branko Lakovič. Komisija je konec novembra opravila prvi izbor, v katerem je izbrala po šest nominirancev v vsaki kategoriji, v drugem krogu pa je s konsenzom izbrala zmagovalce.

Luka Božič

Kanuist iz Modreja pri Mostu na Soči ostaja v svetovnem slalomskem vrhu tudi po prehodu med enosede. Bil je član ekipe, ki je na evropskem prvenstvu v Pauju osvojila zlato medaljo, na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu pa je v posamični konkurenci osvojil tretje mesto.

Alen Hodžić

Koprski košarkar ima za sabo izjemno leto. Kot kapetan je poveljeval naši najuspešnejši košarkarski ekipi Kopru Primorski, ki je zmagala v vseh tekmovanjih, v katerih je nastopila. Alen Hodžić je eden stebrov ekipe, ki tudi v novi sezoni ne popušča.

Anže Petrič

Balinar iz Gradišča pri Vipavi se z velikih tekmovanj že vrsto let vrača z medaljami. Pred dvema letoma je bil najboljši na svetu v hitrostnem zbijanju, na letošnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji pa je z Alešem Borčnikom postal prvak v štafetnem zbijanju.

Jan Tratnik

Idrijski kolesar ima za sabo odlično sezono. Dobil je uvodno etapo dirke po Romandiji, na največji tritedenski preizkušnji, dirki po Franciji, je v deveti etapi osvojil tretje mesto, kar je tretja najboljša slovenska uvrstitev na tej dirki. Na kronometru narodov je bil osmi.

Jernej Terpin

Odbojkar iz Števerjana je drugo sezono zapored član moštva italijanske lige A-2 Mondovi iz Piemonta. Ob koncu minule sezone je ekipa igrala v končnici. V tekoči sezoni fantje upajo na boljši spomladanski del, tudi z njegovimi izkušnjami.

Športnice

1. Špela Ponomarenko-Janić in Anja Osterman

Koprski kajakašici na mirnih vodah sta sezono končali na prvem mestu jakostne lestvice med ženskimi kajakaškimi dvojci. Na svetovnem prvenstvu v Szegedu sta bili na 200 metrov drugi, na olimpijski (500 metrov) razdalji pa sta osvojili bronasto medaljo.

Jana Germani

Jadralka Tržaškega pomorskega kluba Sirena je z Mario Ottavio Raggio drugo leto zapored italijanska državna prvakinja v olimpijskem razredu 49r. Nastopili sta tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, kjer sta osvojili 28. mesto.

Tina Grudina

Odbojkarica iz Goriških brd je v lanski sezoni z novogoriško ekipo Gen-I Volley osvojila drugo mesto v državnem prvenstvu. V reprezentanci je imela pomembno vlogo pri uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva na Poljskem. Nov izziv je našla v romunskem klubu Stiinta Bacau.

Andreja Klepač

Koprska teniška igralka uspešno nastopa med dvojicami. Letos je osvojila dva WTA turnirja: v Cincinatiju s Čehinjo Lucio Hradecko, v kitajskem Zhuhaiju pa z Ukrajinko Ljudmilo Kičenok. Na lestvici dvojic je 30. na svetu.

Andreja Leški

Judoistka iz Kopra je v kategoriji do 63 kilogramov osvojila prvo mesto na tekmovanju za grand prix v Marakešu, tretja je bila v Parizu, Düsseldorfu ter na odprtem prvenstvu Avstralije. V finalu državnega prvenstva je premagala olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak.

Tina Mrak in Veronika Macarol

Jadralki razreda 470 imata v žepu olimpijsko vozovnico in misli usmerjata v Tokio. Na svetovnem prvenstvu na tamkajšnjem olimpijskem regatnem polju sta osvojili šesto mesto, na pokalu Princese Sofie v Palmi de Malorci sta bili tretji.

Ekipe

1. KK Koper Primorska

Koprski košarkarji, ki so v novo sezono krenili z imenom Koper Primorska, so v lanski sezoni osvojili superpokal, najboljši so bili v drugi jadranski ligi. Prepričljivo so si priigrali tudi odločilni zmagi v finalu domačega pokalnega tekmovanja in prvenstva, kjer so na vrhu tudi ob koncu leta.

NTK Arrigoni

Namiznoteniške igralke Arrigonija naslova državnih prvakinj ne pustijo iz rok. Predlani so ga osvojile v dvoboju z Muto, v lanskem finalu so premagale Vesno, v minuli sezoni pa so bile na dveh finalnih tekmah boljše od Ljubljane. Na vrhu lestvice so tudi po polovici letošnje sezone.

Gen-I Volley

Na Goriškem ima odbojka dolgo tradicijo, v vitrinah ženskega kluba, ki v zadnjih letih nastopa pod blagovno znamko Gen-I Volley, pa se je nabralo tudi več pokalov za naslov državnih prvakinj. Za četrtega so se dekleta v spomladanskem finalu potegovala z Mariborčankami in se nazadnje veselile srebrne medalje.

KK 3x3 Piran

V Istri je tudi odlična ekipa v košarki treh proti trem. Moštvo 3x3 Piran se na turnirjih po vsem svetu redno uvršča med najboljše. Fantje so osvojili tri prva in tri druga mesta ter eno tretje, na svetovnem prvenstvu v Amsterdamu so bili sedmi.

ŠD Kras Zgonik

Namiznoteniška ekipa športnega društva Kras iz Zgonika je v lanski sezoni napredovala v državno ligo A-2 Martina, Katja in Vanja Milič ter Viktorija Lučenkova uspešno nastopajo tudi v letošnji sezoni, saj po prvem delu vodijo in so najuspešnejša zamejska ekipa leta.

OK Salonit

Kanal ob Soči je sinonim za odbojko. V zgodnjih devetdesetih je ekipa Salonita osvajala državne naslove, v zadnjih sezonah sta ACH in Kamnik previsoko, zato pa ostajajo tretja ekipa v državi. Bronaste medalje so se veselili tudi spomladi.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Vrhunski športniki

Konec leta je čas številnih obračunov in raznih darov, tudi za najboljše športnike v državi, regiji, panogi ... Priznanja predstavljajo potrditev uspešne minule sezone, pa tudi obvezo za nov zagon. Nekatere najboljše v novem letu čaka cilj kariere, nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer lahko uresničitev športnih ciljev marsikomu zagotovi tudi eksistenco. Zanjo pravzaprav tudi gre v vrhunskem športu, kjer pa do želenih rezultatov vodijo različne poti. Nocoj so primorski lavreati postali kajakašici ...

Preberi več

Najbolj brano