Novogoriške odbojkarice v Belgiji lovijo velik zaostanek

Danes je glavni igralni dan v evropskih odbojkarskih pokalih. Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja bodo na povratni tekmi šestnajstine finala evropskega pokala CEV v belgijskem Oostendeju lovile ogromen zaostanek (0:3). V drugih klubih bo danes aktivnih še šest primorskih odbojkaric.

Sara Kovać (levo) Mirta Velikonja Grbac (v sredini bloka) in Anna 
Maria Spanou bodo morale v Belgiji nositi glavno breme. Foto: Igor Mušič
Sara Kovać (levo) Mirta Velikonja Grbac (v sredini bloka) in Anna Maria Spanou bodo morale v Belgiji nositi glavno breme. Foto: Igor Mušič

OOSTENDE > Drevi ob 20.30 se bo v belgijskem Oostendeju začela povratna tekma šestnajstine finala evropskega pokala CEV za dekleta med domačim Hermesom in novogoriškim Gen-I Volleyjem. Primorke so s pomlajeno ekipo evropsko zgodbo slabo začele. V Novi Gorici so jih Belgijke, ki dlje kot do osmine finala v evropskih pokalih v zadnjem desetletju niso prišle, v dobri uri nadigrale. Kljub temu ostaja občutek, da bi bilo mogoče na povratni tekmi narediti bistveno več, saj so Novogoričanke na prvi tekmi vsaj za silo normalno odigrale le tretji niz, v katerem so bile do 18. točke povsem enakovredne tekmicam, potem pa jih je pokopalo preveliko število napak. Na prvi tekmi se je pokazalo, da so izkušnje na strani Belgijk (gre za pravo člansko ekipo, novogoriška pa je mešanica mladink in mlajših članic) in taktična disciplina. Glede višine in telesnih sposobnosti Belgijke ne odstopajo.

Hermes Oostende je sicer četrta ekipa v desetčlanski belgijski ligi, Gen-I Volley je po nedeljski zmagi z ekipo SIP (ta danes v evropskem pokalu challenge lovi zaostanek z 1:3 z avstrijskim Linzom) drugi v našem prvenstvu. Da so Novogoričanke pred kratkim premagale močan kamniški Calcit, kaže, da je mogoče danes v Belgiji ob zbrani igri narediti veliko.

Poraz ACH Volleya

Na včerajšnji tekmi 3. kroga skupine B lige prvakov je ACH Volley na gostovanju na ruskem daljnem vzhodu izgubil z ekipo Fakel Novi Urengoj z 1:3. Za Ljubljančane je 11 točk dosegel Kanalec Jure Okroglič.

Kapetanka Mirta Velikonja Grbac, ki je v ponedeljek proti ekipi SIP dosegla 12 točk, še ni izgubila upanja: “Tekma s SIP je pokazala, da ob naši natančni igri zmoremo preobrat. Pomembno je, da smo kljub slabemu obdobju in rezultatskemu zaostanku verjele vase, se vrnile in tekmo dobile. V Belgiji bo ključno obdržati stalno visoko raven igre. Želja po tem, da bi Oostende presenetile, je velika. Belgijke bodo doma gotovo nevarnejše, a mislim, da tudi me lahko igramo veliko bolje, kot smo v Novi Gorici.”

Trener Tilen Kozamernik poudarja, da na gostovanju dekleta nimajo česa izgubiti: “Prioriteta te mlade ekipe sta domači pokal in državno prvenstvo. V Belgiji bomo v najslabšem primeru imeli odličen trening pred petkovo povratno tekmo domačega pokala, kjer smo z Mariborom izgubili šele po petih nizih. Če bomo število napak zmanjšali, lahko tudi presenetimo. Na hitrost in nepredvidljivost Oostendeja bomo morali odgovoriti z boljšim servisom in z večjo disciplino pri sodelovanju bloka in obrambe. Upam, da se ne bo še enkrat ponovila kombinacija, ki nas je ovirala v Novi Gorici, ko smo izrazito slabo servirali, Belgijke pa so bile pri tem neverjetno natančne. Že, če bo v tem elementu razlika med nami majhna, bo tekma zanimiva.”

Ostale Primorke v Evropi

Danes bo v evropskih pokalih aktivnih še šest Primork. V šestnajstini finala pokala challenge bo blokerka Tina Grudina iz Neblega z romunsko Stiinto Bacau branila prednost 3:0 proti portugalski Ponti Delgadi. V dresu kamniškega Calcita, ki je prvo tekmo s praškim Olympom dobil s 3:1, se bodo potile Koprčanka Tina Kaker ter kanalski sestri Špela in Polona Marušič.

V tretjem krogu prvega dela lige prvakinj čaka težko delo mariborski NKBM Branik, ki je še brez zmage, njegov današnji tekmec pa bo kandidat za uvrstitev na zaključni turnir četverice, italijanski Savino Del Bene. Za Mariborčanke igra Novogoričanka Maja Pahor.

V mnogo boljšem položaju je kapetanka slovenske reprezentance, kanalska organizatorka igre Eva Mori. Njen Commercecon Lodz je še neporažen, danes pa bodo Poljakinje igrale derbi skupine C z italijansko Novaro, katere članica je Mariborčanka Iza Mlakar.


Najbolj brano