V Španiji umorili obtoženega z Bleda

Ko se bo na celjskem sodišču začelo sojenje avtoprevoznikom, ki so po Evropi prevažali velike količine prepovedanih drog, predvsem marihuane, na zatožni klopi ne bo Davida Šolaje, najmlajšega med obtoženimi. Prejšnji teden so ga našli umorjenega na skalah ob obali pri španskem kraju Mijas blizu Malage.

Med preiskavo so članom združbe zasegli 875 kilogramov različnih 
prepovedanih drog. Foto: GPU
Med preiskavo so članom združbe zasegli 875 kilogramov različnih prepovedanih drog. Foto: GPU

CELJE > Španski mediji so minuli teden poročali o umoru, ki se je zgodil v bližini Malage. Na skalah pod cesto v bližini kraja Mijas so prejšnjo sredo našli umorjenega 20-letnega Slovenca. Umorili naj bi ga z orožjem večjega kalibra, z avtomatskim orožjem naj bi ga ustrelili sedemkrat. Strelne rane je imel na trebuhu in prsnem košu. Zaradi težko dostopnega kraja so gasilci iz Mijasa truplo z vrvmi in nosili dvignili na bolj dostopno mesto. Podrobnejše vzroke njegove smrti bo razkrila sodna obdukcija.

Streli usodni za Davida Šolajo z Bleda

O smrti mladega slovenskega državljana so bili obveščeni tako na ministrstvu za zunanje zadeve kot na generalni policijski upravi. Tam so dodali, da so v stiku s špansko policijo.

Združbi zasegli skoraj tono droge

Med preiskavo so zasegli 875 kilogramov prepovedanih drog, 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 453 kilogramov konoplje. Koprski kriminalisti so ovadili 19 osumljenih. Več članov združbe so že pred zaključno akcijo prijeli v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Finskem, Švedskem in Norveškem. Droge nikoli niso prevzemali v Sloveniji, prav tako je niso prevažali po tem območju. Pošiljke mamil so prevzemali v Španiji, Italiji in na Nizozemskem ter jih prevažali na Švedsko, Norveško, Finsko, v Nemčijo ...

Španski novinarji so glede umorjenega 20-letnega Slovenca poročali, da je imel policijski dosje, omenjali so tudi posle s prepovedanimi drogami. Streli so bili usodni za Davida Šolajo, enega od obtoženih v zadevi Viking. Čeprav je slovenska policija zaključno akcijo izvedla pred dobrimi tremi leti, se sojenje obtoženim na celjskem sodišču še ni začelo. Predsednica sodišča Petra Giacomelli nam je odgovorila, da še ne morejo napovedati, kdaj se bo sojenje začelo.

Končno odločitev o izločitvi dokazov

Sodnica, ki vodi ta primer, je pred kratkim odločila o predlogih zagovornikov obtoženih za izločitev dokazov iz obsežnega sodnega spisa. Sklep še ni pravnomočen, rok za pritožbe nanj se še ni iztekel. Po neuradnih informacijah sodnica menda ni ugodila predlogom za izločitev dokazov. Če to drži, se bodo zagovorniki obtoženih skoraj zagotovo pritožili na višje sodišče.

Zagotavljali logistično podporo

Slovenski del združbe je ostalim nudil predvsem logistično podporo. Zagotavljali so tovorna vozila, priskrbeli so voznike in iskali legalne tovore, s katerimi so prikrivali prevoze mamil. Celjsko sodišče je postopek proti nizozemskima državljanoma, ki naj bi bila na vrhu združbe, izločilo, pregon naj bi prevzeli nizozemski pravosodni organi.

Večina predobravnavnih narokov je bila na celjskem sodišču lani, zadnji pa je bil junija letos. Obtoženi so krivdo za očitke iz obtožbe specializiranega tožilstva zanikali. Sodnica o predlogih za izločitev dolgo ni odločila, ker je čakala še dokumente iz tujine, predvsem zapisnike in odredbe finskih in nizozemskih varnostnih organov. Pred dnevi pa so na sodišču potrdili, da so iz tujine dobili vse potrebne informacije.

Na začetek sojenja čakajo na prostosti

V javnosti je aprila lani precej prahu dvignila informacija, da je šesterica, ki je do takrat na začetek sodnega postopka čakala v priporu, odkorakala na prostost. Za zapahi so bili od aretacij novembra leta 2016. Na prostosti pa so se znašli po odločitvi višjih sodnikov iz Celja. Do takrat namreč na okrožnem sodišču niso razpisali nobenega predobravnavnega naroka za 17 obtoženih. Naroke so razpisali prav v tistih dneh, ko je sodišče odločalo o priporih. Takrat so na okrožnem sodišču pojasnili, da narokov niso mogli razpisati prej zaradi obsežnosti sodnega spisa. Obtožba specializiranega tožilstva je sicer postala pravnomočna nekaj mesecev prej, v začetku lanskega leta.

Specializirano tožilstvo je obtožbo vložilo proti Žarku Kaliniću, državljanu BiH, ki ima prevozniško podjetje registrirano v Izoli in naj bi vodil slovenski del združbe, Branimirju Stokući, doma iz slovenske Istre, Milanu Nikiču iz Kopra, Boštjanu Potočniku, doma iz Zagorja, ki je živel v okolici Kopra, Nedžadu Lužiću, državljanu BiH, ki ga je Sloveniji izročila Nizozemska, Gorenjcema Petru Šolaji in njegovemu takrat mladoletnemu sinu, pokojnemu Davidu Šolaji, Dragu Šolaji iz Ribnice, Branku Peklarju iz Ljubljane, državljanu BiH Karlu Dragu Kalendarju, ki živi na Gorenjskem, Bojanu Teržanu iz Celja, državljanu Srbije Milanu Grujičiću, državljanu BiH Ljubomirju Baganjacu, Josipu Oreškemu z Gorenjskega, Goranu Oberču in njegovemu očetu Branku Oberču, doma sta iz Zagorja ob Savi, ter državljanu BiHBranku Sredojeviću,ki se je zadnji izrekel o krivdi.

Ob predstavitvi rezultatov operacije Viking 2016 so poudarili, da gre za enega največjih uspehov slovenske policije. Koprski kriminalisti v zaključni akciji aretirali več članov mednarodne kriminalne združbe, ki je skrbela za transport prepovedanih drog v več evropskih državah. Deset osumljenih so prijeli v Sloveniji. Med njimi so bili tako slovenski državljani kot državljani Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, na Nizozemskem pa so aretirali še tri so osumljene, državljana Nizozemske ter državljana Bosne in Hercegovine, ki naj bi bili na vrhu piramide.


Najbolj brano