V Korotanu soba, posvečena lipicancu

Lipicanec se je na še en način postavil v mesto nekdanjega dvora. V slovenskem znanstvenem in kulturnem središču Korotan na Dunaju so namreč v petek zvečer odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica.

Soba v Korotanu, posvečena lipicancem in Lipici. Foto: Arhiv Kobilarne Lipica
Soba v Korotanu, posvečena lipicancem in Lipici. Foto: Arhiv Kobilarne Lipica

DUNAJ, LIPICA > Tako se bosta odslej lepota in eleganca lipicancev dotaknili gostov Korotana ter jih povabili k doživetju Krasa in Lipice, ki bo v prihodnjem letu praznovala 440. obletnico, je bil ob odprtju sobe zadovoljen direktor Holdinga Kobilarna Lipica d.o.o. Matej Oset, ki se je večera udeležil skupaj s predsednikom nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica Markom Drofenikom.

Slednji je poudaril, da bosta Kobilarna Lipica in lipicanec v prihodnjem letu ne samo praznovala 440. obletnico ustanovitve kobilarne, temveč jubilej pričakala s prenovljenim hotelom Maestoso. Ta bo z unikatnim interierjem goste popeljal v svet konj in konjeništva.

Zatočišče mnogih Slovencev

Hotel Korotan je leta 2009 prevzela v last družba Študentski dom Korotan, ki je v lasti Republike Slovenije. V njem je dobilo začasno bivališče mnogo slovenskih študentov, pa tudi turistov. Po prenovi leta 1994 je v Korotanu tudi dvorana za sprejeme, razstave in druge dogodke.

Svečanega dogodka se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, ki je ob tem poudaril pomen lipicanca in Lipice: “Lipica je svetovni pojem. Lipicanec pa ni samo konj, ampak simbol konjereje.”

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Sežana David Škabar, saj sta, kot je poudaril, Lipica in Kras tesno povezana. To je s svojimi kamnoseškimi izdelki pokazal tudi kamnoseški mojster Jernej Bortolato, sicer tudi član nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica. Ob kamnu sta se na večeru v nekdanji prestolnici predstavila še dva kraška pridelka - terana iz kleti Vinakras in kraški pršut.

Veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju Ksenija Škrilec je direktorju Korotana Antonu Levsteku čestitala za pobudo za poimenovanje sob po znanih Slovencih in dediščini Slovenije. Fotografije za opremo sobe, posvečene lipicancu in Lipici, so namreč delo priznanega fotografa Joca Žnidaršiča, ki je v objektiv fotoaparata zajel lepoto in eleganco lipicancev v svobodi narave.

Študentski dom in hotel Korotan je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, podobo sobe, posvečene lipicancu, pa arhitekt Edi Koraca, ki je zasnoval tudi sobe, posvečene glasbeniku Hugu Wolfu, čebelarju Antonu Janši, pravniku, sociologu, politiku in pedagogu dr. Andreju Gosarju ter književniku Ivanu Cankarju. V prihodnjih letih naj bi sobo v Korotanu dobil tudi urbanist Maks Fabiani, morda pa še kdo od velikih imen Krasa, je napovedal Levstek.


Najbolj brano