Vipavski kvašeni štruklji s skuto, orehi in rozinami
Sobota
15. 12. 2019, 08.00
, posodobljeno: 15. 12. 2019, 16.03
Testo:
500 g moke
20 g kvasa
2 rumenjaka
50 g sladkorja
50 g masla
ščep soli
malo ruma
2,5–3 dl mleka
Nadev:
250 g mletih orehov
80 g masla
100 g sladkorja
2 beljaka
2 jž krušnih drobtin
250 g domače skute
vanilijeva aroma
limonina lupina
malo cimeta
100 g rozin
30 ml ruma
Masleni preliv:
100 g masla
1 jž krušnih drobtin
1 jž rjavega sladkorja
malo cimeta
V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, nadrobimo kvas, damo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Malo pomešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. K rumenjakom dodamo sol, rum, stopljeno maslo, malo mleka in dobro premešamo. V moko umešamo kvas, med mešanjem dodamo rumenjakovo mešanico, postopoma še preostalo mleko in zamesimo v gladko in voljno testo. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Pokrijemo ga s prtičem ali prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.
Beljaka s polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg. Zmehčano maslo, pol sladkorja in arome penasto stepamo, primešamo skuto in drobtine. Če nimamo domače skute, lahko uporabimo nepasirano polnomastno. Potem umešamo sneg iz beljakov in nazadnje še mlete orehe. Če je nadev redek, lahko dodamo še malo krušnih drobtin ali mletih orehov. Rozine dobro pregledamo in operemo, polijemo z rumom in pustimo, da se malo namakajo.
Na štedilnik postavimo posodo za kuhanje štrukljev ali večjo posodo za kuhanje. Do ene tretjine jo napolnimo z vodo in zavremo.
Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom, na eni strani pustimo tri centimetre testa brez nadeva. Po nadevu enakomerno potresemo rozine in testo z nadevom tesno zavijemo. Pri zavijanju ga malo zategujemo. Zavito testo zavijemo v bombažni prtič ali prozorno folijo za živila. Če zavijemo v prtič, ga na koncih zavežemo z vrvico, da se ne odvije, če zavijemo v prozorno folijo za živila, pa na koncih dobro zavijemo in zavežemo folijo. Pripravljen štrukelj vzhajamo na kuhinjskem pultu 10 do 15 minut. Ko vzhaja, ga položimo v krop, pokrijemo in kuhamo pri vretju na majhnem ognju 35 do 40 minut.
Za masleni preliv maslo raztopimo na majhnem ognju. Dodamo krušne drobtine, rjavi sladkor in cimet ter nekaj minut počasi pražimo.
Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa. Krpo ali prozorno folijo odvijemo, nekaj minut počakamo, potem pa narežemo na 2–3 centimetre debele rezine. Štruklje razdelimo na tople krožnike, polijemo z maslenim prelivom in postrežemo.
Recept je povzet po knjigi Sladice Alenke Kodele, njeni sedmi knjigi sladkih receptov, ki jo je nedavno izdala založba ČZD Kmečki glas.