Dvojna italijanska zmaga v St. Moritzu, Ilka Štuhec 32.

V St. Moritzu je bil na sporedu drugi letošnji superveleslalom za točke svetovnega pokala alpskih smučark. Edina slovenska predstavnica na progi Engiadina Ilka Štuhec je kot prva opravila nastop. Prva startna številka tokrat ni bila velika prednost za dvakratno zaporedno smukaško svetovno prvakinjo, ki je prvič v sezoni ostala brez točk.

Ilka Štuhec je prvič v sezoni ostala brez točk. Foto: STA
Ilka Štuhec je prvič v sezoni ostala brez točk. Foto: STA

ST. MORITZ Tehnično precej zahtevna in zavita superveleslalomska proga ni bila postavljena po okusu slovenske specialistke za hitre discipline Ilke Štuhec. Na progi se ji je pripetilo preveč napak, nekajkrat je zašla iz idealne smeri, da bi se lahko veselila odmevnejšega dosežka, oziroma da bi iz Švice odnesla vsaj eno točko.

Trd pristanek Štuhčeve na evropskem snegu

Končni zaostanek Štuhčeve 2,28 sekunde je pomenil 32. mesto. Od tridesetega mesta in ene točke jo je ločilo 13 stotink sekunde. Brez točk je na 31. mestu ostala tudi zmagovalka uvodnega superveleslaloma in aktualna olimpijska superveleslalomska prvakinja Čehinja Ester Ledecka.

Čeprav je Štuhčeva na prvih tekmah po poškodbi v Kanadi želela veliko več in je upala, da bo po prihodu tostran Atlantika bolje, pa je bil pristanek na evropskem snegu trši, kot je načrtovala. Uvodni tekmovalni konec tedna nove sezone v hitrih disciplinah je odprla s 17. in 21. mestom na smuku in 20. mestom na superveleslalomu. V St. Moritzu pa ni bila del najhitrejše trideseterice.

Kot prva na superveleslalomskem startu je ob prihodu v cilj postavila čas 1:15,24. Že druga na startu domačinka Wendy Holdener je Slovenko prehitela za več kot sekundo. Tudi naslednje tekmovalke so bile veliko hitrejše. Iz prve dvajseterice je za Štuhčevo zaostala le Švicarka Joana Hählen.

Na superveleslalomih je na tem prizorišču najviše posegla z devetim mestom 17. marca 2016, kar bo tudi po današnji soboti ostal njen najboljši superveleslalomski dosežek na Engiadini.

St. Moritz je bil prizorišče prvega velikega uspeha Štuhčeve. Na svetovnem prvenstvu 12. februarja 2017 je osvojila prvi naslov svetovne prvakinje v smuku.

Štuhčeva si lahko veliko več obeta od naslednjega smuka, ki bo naslednjo soboto v Val d'Iseru, ko so bi lahko slovenska šampionka izbirala tudi startno številko, ki bo veliko bolj po njeni meri.

Prehod na evropski sneg je najbolje uspel Italijankam, ki so na švicarskem prizorišču svetovnega pokala iztržile dvojno zmago. Zmagala je Sofia Goggia (1:12,96), le stotinko počasnejša je bila na drugem mestu Federica Brignone. Aktualna olimpijska smukaška prvakinja Goggia je dosegla svojo sedmo zmago v svetovnem pokalu, tretjo superveleslalomsko. Sedemindvajsetletna Italijanka je v cilj prismučala brez ene palice.

Tretje mesto je ubranila Američanka Mikaela Shiffrin (+0,13), ki ima po osmih tekmah komplet stopničk v štirih disciplinah. Vodilna v skupnem seštevku je zmagala na obeh letošnjih uvodnih slalomih v Leviju in Killingtonu, na smukih v Lake Louisu je bila druga in tretja, drugo in tretje mesto pa je odnesla z veleslalomov v Söldnu in Killingtonu.

V posebnem superveleslalomskem seštevku je tudi po St. Moritzu na vrhu Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zmagala na uvodnem v Lake Louisu, na Engiadini pa je bila deseta. Takoj za Nemko sta na drugem in tretjem mestu v seštevku discipline Brignonejeva in Goggia.

V nedeljo ženski paralelni slalomin morda moški slalom

V nedeljo bo v St. Moritzu na sporedu še paralelni slalom s kvalifikacijami ob 9.45 in izločilnimi boji ob 13.30, na katerem bodo nastopile tri Slovenke Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk.

Tine Robnik ne bo, ker se je na treningu v Italiji žal poškodovala. Padla je na glavo. Utrpela je zlom nosu, prebito ustnico in poškodovane zobe. Osemindvajsetletnica je že doma, si pa želi nastopiti na torkovem veleslalom v Courchevelu, kjer bi se pridružila Hrovatovi in Bucikovi.

Medtem ko so v Švici žensko tekmo spravili pod streho, pa se organizatorji svetovnega pokala alpskih smučarjev v Val d'Iseru v francoskih Savojskih Alpah bili prisiljeni odpovedati slalom.

Slalom bodo skušali izpeljati v nedeljo, kar pomeni, da bo dokončno odpadel veleslalom, ki so ga že prestavili s sobotnega termina. V Savojskih Alpah sta dva Slovenca, Štefan Hadalin in Žan Kranjec.


Najbolj brano