V Italiji zaradi stavke odpovedanih več kot 300 letov, najhuje na Sardiniji

Zaradi 24-urne stavke pilotov, kabinskega in letališkega osebja pri italijanskih letalskih prevoznikih Alitalia in Air Italia je bilo odpovedanih več kot 300 letov. Najhuje je bilo na Sardiniji, kjer so brez povezav ostali potniki za 30 letov. Predstavniki sindikatov in vlade naj bi se sešli v torek.

MILANO > Alitalia je v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisala, da je odpovedala 315 letov. Še 40 odpovedi letov se nanaša na četrtek zvečer in soboto dopoldne. Koliko letov so odpovedali v Air Italii, še ni povsem jasno. Največjo zmedo je stavka povzročila na Sardiniji.

Zaposleni pri teh letalskih družbah že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi in pozivajo k dolgoročnim rešitvam. Ob tem so v panožnem sindikatu Uiltrasporti izpostavili, da nasprotujejo vsakršni delitvi Alitalie na več enot in zmanjšanju števila zaposlenih. Stavko so sicer sklicali trije sindikati.

Alitalia, ki je globoko v rdečih številkah, že od leta 2017, ko so zaposleni zavrnili načrt prestrukturiranja, ki bi število zaposlenih znižal za 1700, posluje pod posebnim režimom, leti pa s pomočjo državnega premostitvenega posojila. Italijanske oblasti doslej kupca za letalskega prevoznika kljub velikim naporom še niso našle.

Minuli mesec je razpadel tudi potencialni konzorcij kupcev. To se je zgodilo, potem ko je iz njega izstopil upravljavec letališča v Rimu Atlantia.

Predstavniki sindikata se bodo 17. decembra srečali z ministrom za industrijo Stefanom Patuanellijem, od srečanja pa si obetajo pogovor, na katerem bodo dorekli načrt za razvoj letalskega prevoznika in takojšnjo reformo sektorja.


Najbolj brano