Kongresni odbor potrdil obtožbe proti Trumpu

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes potrdil dve točki ustavne obtožbe proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpa, ki ga bremenita zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. O obtožbah bo v sredo glasoval celoten predstavniški dom kongresa, v katerem imajo večino demokrati.

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je 
danes potrdil dve točki ustavne obtožbe proti ameriškemu 
predsedniku Donaldu Trumpa, ki ga bremenita zlorabe oblasti in 
oviranja dela kongresa. Foto: Sta
Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes potrdil dve točki ustavne obtožbe proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpa, ki ga bremenita zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Foto: Sta

WASHINGTON > Odbor je glasoval po samo desetminutni seji, na kateri je obe točki ustavne obtožbe potrdil s 23 glasovi proti 17. Člani odbori so glasovali po strankarski liniji, torej demokrati za, republikanci pa proti, poroča britanski BBC.

Odbor bi moral glasovati že v četrtek, a je predsednik odbora, demokrat Jerry Nadler po 14-urni maratonski seji preložil glasovanje na danes, češ da želi dati članom čas za premislek o dokazih, predstavljenih proti predsedniku. Republikanci so mu očitali, da samo želi doseči boljšo medijsko pokritost dogodka.

Republikanski in demokratski člani odbora so sicer med 14-urno burno razpravo vztrajali pri svojih stališčih, ki so še dodatno izpostavila globoke politične delitve v ZDA.

Če bo predstavniški dom prihodnji teden podprl obtožbi, bo Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu bodo sprožili ustavno obtožbo. Nato se bo začel sodni proces v senatu, kjer morata za obsodbo Trumpa glasovati dve tretjini senatorjev.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.


Najbolj brano