Javorca predstavlja poziv k miru in spravi

Tolminski muzej je bil te dni kar trikrat nagrajen. Med drugim sta za projekt Javorca Damjana Fortunat Černilogar in Marko Grego prejela nagrado ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju. Razstava Stari bogovi obmolknejo. Šentviška planota v arheoloških dobah pa je prejela priznanje Slovenskega arheološkega društva.

Cerkev Sv. Duha na Javorci, ki so jo med 1. svetovno vojno prostovoljno zgradili vojaki različnih 
narodnosti, je izjemen pomnik, ki predstavlja poziv k miru in spravi.  Foto: Maja Pertič Gombač
Cerkev Sv. Duha na Javorci, ki so jo med 1. svetovno vojno prostovoljno zgradili vojaki različnih narodnosti, je izjemen pomnik, ki predstavlja poziv k miru in spravi.  Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, TOLMIN > Mednarodno prepoznaven projekt Javorca obsega razstavo z naslovom Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci - bazilika miru, dvojezično monografijo, spremljevalni program in mednarodna gostovanja. “Gre za širši projekt predstavitve, promocije in opozarjanja na izjemno sporočilnost spominske cerkve Sv. Duha v Javorci, ki je bila leta 2018 prepoznana z Znakom evropske dediščine. Razstavni projekt, ki je potekal med leti 2016 in 2019, je gradil na pomenu medsebojnega sodelovanja in ponovnega sodelovanja vseh narodov, tudi tistih, ki so bili pred več kot sto leti na nasprotnih bregovih. Obenem pa je projekt z opozarjanjem na ranljivost kulturnega spomenika prispeval k vzpodbujanju nove univerzalne odgovornosti za dediščino,” je zapisala komisija v utemeljitvi nagrade ICOM.

Že v sredo pa je Slovensko arheološko društvo podelilo priznanje avtorjem razstave Tolminskega muzeja, naslovljene Stari bogovi obmolknejo. Šentviška planota v arheoloških dobah - prejeli so jo mag. Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja, dr. Boštjan Laharnar iz Narodnega muzeja Slovenije in Ani Hawlina, univ. dipl. inž. arh.

Tolmiski muzej je prejel tudi nagrado v okviru akcije 33. ogledalo mojega okolja 2019.


Najbolj brano