Rekordna vožnja na vodik z nexom

Bertrand Piccard je s svojim Hyundaijevim nexom, s pogonom na vodikove gorivne celice, pred nekaj tedni postavil nov rekord v vožnji na vodik. Z enim polnjenjem je prevozil kar 778 kilometrov.

Nov rekord v dosegu z vožnjo na vodik bo nekaj časa last 
korejskega proizvajalca. Foto: Hyundai
Nov rekord v dosegu z vožnjo na vodik bo nekaj časa last korejskega proizvajalca. Foto: Hyundai

Bertrand Piccard je vožnjo začel na vodikovi polnilnici v Sarregueminesu in končal pred letalskim muzejem na Le Bourgetu v Parizu. In ne samo to, na zaslonu je pisalo, da je dosega še za 49 kilometrov. Na podobni poti bi podobno vozilo z motorjem na notranje izgorevanje proizvedlo 111,2 kilograma CO2.

“S to avanturo smo dokazali, da nove tehnologije ne potrebujejo več eksperimentalnih prototipov za doseganje rekordov,” je povedal Piccard.

Možakarju, ki je obenem tudi pilot in ustanovitelj Solar Impulse Foundation, takšni podvigi niso nič kaj nenavadnega. Do zdaj je že dvakrat obletel svet, prvič s toplozračnim balonom, drugič pa z letalom, ki je energijo pridobivalo s pomočjo sončnih celic. Hyundai nexo FCV v Franciji stane 75.600 evrov. Francija ima za zdaj 20 polnilnic z vodikom, v Sloveniji ni nobene. No, pravzaprav je Petrol pred šestimi leti z evropskim denarjem naročil dve polnilnici, prvo pa postavil na Lescah - ta pa tehnično že v osnovi ni ustrezala rabi za avtomobile in so jo pred dvema letoma zaprli. Druga dobavljena polnilnica še vedno ždi v skladišču v Zalogu. Tudi zaradi neurejene infrastrukture pri slovenski izpostavi Hyundaija tega vozila ne morejo prodajati.


Najbolj brano