Majske poljane spet cvetijo

Nova Gorica se že lep čas sooča s pomanjkanjem stanovanj na trgu, zato so tudi cene rabljenih zasoljene, zato se mladi selijo drugam, tudi onkraj meje, v Gorico, kjer za 20.000 evrov manj dobijo 20 kvadratnih metrov večje rabljeno stanovanje kot v Novi Gorici. Že čez leto in pol pa bo, če gre verjeti načrtom družbe K.Tivoli, na voljo 73 novih stanovanj v soseski Majske poljane, kjer so gradbinci že na delu, včeraj pa so postavili tudi temeljni kamen za stolpnico B in s tem tudi uradno odprli gradbišče.

Družba K.Tivoli bo kasneje, ko bodo stanovanja v prvi stolpnici prodana, zgradila še eno stolpnico, v kateri bo prav tako 73 stanovanj. Pričakovanja so, da bo 146 novih stanovanj vplivalo na nepremičninski trg in povzročilo vsaj rahel padec cen. Trenutno se namreč rabljena stanovanja v mestu prodajajo po 2000 do 2200 evrov za kvadratni meter, v družbi K.Tivoli pa pravijo, da bo kvadratni meter v stolpnici B skupaj z DDV stal nekaj manj kot 2000 evrov.

Pričakovanja so, da bo 146 novih stanovanj vplivalo na nepremičninski trg in povzročilo vsaj rahel padec cen.

Stanovanja v mestu naj bi bila torej po zaslugi novih na Majskih poljanah bolj dostopna. Gradnja na Majskih poljanah pa je, kot poudarja župan Klemen Miklavič, pomembna tudi zato, ker bo do zdaj degradirano območje ob železniški postaji v bližini državne meje, dobilo lepšo podobo in postalo nekakšen nov center obeh Goric. V neposredni bližini pravkar poteka tudi gradnja novih trgovskih prostorov v sklopu nakupovalnega središča Supernova. Na občini so lastnika Supernove prepričali, da ne gre več za nakupovalni center na robu mesta, kot je bil najprej zasnovan, ampak za nakupovalni center, ki postaja del središča mesta, tako da bo del površin, sprva namenjenih parkiriščem, na voljo za javne vsebine.

Tudi na še prostem zemljišču tik ob tistem, kjer bosta zrasli dve enajstnadstropni stolpnici - nekdanje Primorje je tam načrtovalo niz nižjih stanovanjskih blokov - si na občini želijo javnih vsebin, da ne bi šlo le za spalno naselje, ampak za dostojno sosesko. Zemljišče je za zdaj še v lasti Primorja - v stečaju, na občini pa bi radi tam poleg stanovanj videli nekaj, kar bo prispevalo k utripu v tem delu mesta, ki se z obrobja spreminja v center čezmejnega somestja.

Meja, ki je ločevala, zdaj pa združuje obe Gorici, je posebnost in prednost, na kateri velja še graditi in jo čim bolje izkoristiti.


Preberite še


Najbolj brano