Šarec: “Dvostranski pogovori ne pridejo v poštev”

Vrh slovenske politike je enoten: arbitražna sodba velja, ne glede kako bo odločilo Sodišče EU. Generalni pravobranilec tega sodišča je včeraj sodnemu senatu predlagal, naj se izreče za nepristojnega odločati o tej zadevi, ker da gre za mednarodno in ne evropsko pravo. Meja po mnenju pravobranilca tudi še ni določena, saj arbitražne sodbe nista izvršili obe državi.

Predsedniki (z leve) Dejan Židan, Borut Pahor, Marjan Šarec in Alojz Kovšca so  na svojem rednem prednovoletnem srečanju premleli tudi 
nastalo situacijo. Enotno so sporočili, da Slovenija ostaja neomajna: arbitražna sodba velja, ne glede kako odloči Sodišče EU v 
Luksemburgu. Foto: STA
Predsedniki (z leve) Dejan Židan, Borut Pahor, Marjan Šarec in Alojz Kovšca so na svojem rednem prednovoletnem srečanju premleli tudi nastalo situacijo. Enotno so sporočili, da Slovenija ostaja neomajna: arbitražna sodba velja, ne glede kako odloči Sodišče EU v Luksemburgu. Foto: STA

LJUBLJANA > Razmejitev državnega ozemlja ne spada na področje pristojnosti Evropske unije in Sodišča EU, je ocenil generalni pravobranilec Priit Pikamäe. Vprašanje določitve meje je po njegovem vprašanje mednarodnega javnega prava.

Mnenje ni zavezujoče

Pri očitkih Slovenije, da Hrvaška zaradi neuveljavitve arbitražne sodbe krši obveznosti iz skupne ribiške politike, nadzora meja in pomorskega prostorskega načrtovanja, je generalni pravobranilec ugotovil, “da se Slovenija opira na premiso, da je bila meja določena z arbitražno razsodbo (...), vendar ta razsodba v odnosih med državama članicama ni bila izvršena”. Pravobranilec je prišel do sklepa, da “z vidika prava EU meja med tema državama članicama ni bila določena”. Nadaljeval je, “da želi tako Slovenija implicitno doseči izvršitev arbitražne razsodbe, kar ne spada na področje pristojnosti EU”.

Za Hrvaško mnenje pravobranilca razlog več za začetek novih pogajanj o meji

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović se je na mnenje, neugodno za Slovenijo, odzvala na twitterju. “Neodvisni pravobranilec Sodišča EU je danes potrdil hrvaško stališče: Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, ki ni povezan s pravom EU,” je zapisala. “Kot sem že večkrat poudarila - arbitraža je mrtva, Slovenija pa je sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka,” je dodala. Ponovila je še stališče Hrvaške, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja. “Prej ko Slovenija to spozna, prej bomo rešili to vprašanje.”Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da je Pikamäe s svojim strokovnim mnenjem potrdil hrvaška stališča. Ocenil je, da predstavlja mnenje generalnega pravobranilca korak v smeri iskanja rešitve na dvostranski ravni med Hrvaško in Slovenijo. “Na koncu bomo zagotovo končali za mizo in našli rešitev, s katero bosta lahko obe državi zadovoljni,” je dejal. STA

Sodišče EU je sicer ob objavi povzetka pravobranilčevih ugotovitev izpostavilo, da to mnenje za sodišče ni zavezujoče. “Naloga generalnih pravobranilcev je, da sodišču popolnoma neodvisno predlagajo pravno rešitev zadeve, ki jo obravnavajo,” pojasnjujejo na Sodišču.

Zdaj bo tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja prava EU presojal veliki senat Sodišča. Predvidoma v prvi četrtini prihodnjega leta bo objavil svojo sodbo. Če bo senat sledil mnenju pravobranilca in se izrekel za nepristojnega odločati, bo zadeva zaključena. Če bo Sodišče ugotovilo, da je tožba Slovenije delno ali v celoti dopustna, pa se bo postopek nadaljeval s sojenjem o vsebini.

Meja je določena, novi pogovori ne pridejo v poštev

Slovenska stran je danes v svojih odzivih poudarjala predvsem to, da mnenje pravobranilca ni zavezujoče in da senat v preteklosti že večkrat ni sledil temu mnenju. Objava mnenja je bila ena od tem tradicionalnega srečanja predsednika republike Boruta Pahorja s predsedniki državnega zbora Dejanom Židanom, vlade Marjanom Šarcem in državnega sveta Alojzom Kovšco. “Meja med Slovenijo in Hrvaško je določena, kot jo je določilo arbitražno sodišče,” je Pahor večkrat ponovil enotno stališče vseh štirih. Mnenje pravobranilca tega ne more spremeniti. Pravobranilec je ugotavljal le, ali so težave, na katere v tožbi opozarja Slovenija, stvar prava Evropske unije, in se opredeli, da niso, je situacijo interpretiral Pahor. Zdaj bo treba počakati na odločitev sodišča, je dodal.

Za Slovenijo je merodajna sodba arbitražnega sodišča, dvostranski pogovori pa ne pridejo v poštev, je izpostavil Šarec. “Arbitražno sodišče je določilo meje, če bi evropsko sodišče odločilo, da ni pristojno, pa to ne pomeni, da je arbitraža padla in ne negira razsodbe arbitražnega sodišča,” je dejal.

Janša: Cerar naj plača iz svojega žepa

Slovenija je tožbo na Sodišče EU vložila tik pred koncem mandata vlade Mira Cerarja. Cerar, danes zunanji minister, je pravobranilcu Priitu Pikamäeju pripisal šibko argumentacijo. “Samo mnenje generalnega pravobranilca je po mojem šibko argumentirano. Takšno je tudi mnenje naših pravnikov, odvetnikov. Pa vendar počakajmo, kajti dokončna domena o tem, kako bo to mnenje ocenjeno, je v domeni sodišča,” je tudi on pozval k potrpežljivosti. Sodišče je doslej le petkrat odločalo o tožbah ene članice EU proti drugi. Trikrat je sledilo mnenju pravobranilca, dvakrat pa ne, je povzel Cerar.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa se vsebini danes objavljenega mnenja ni čudil. “Kot da vlada tega ne bi vedela vnaprej,” je zapisal na twitterju in Cerarja pozval, naj denar za stroške plača iz svojega žepa.


Najbolj brano