Ne predsedniki - nižji diplomati!

Za pravniškega laika je današnje mnenje generalnega pravobranilca Evropske unije nekoliko nelogično: razglaša namreč, da sodišče Evropske unije ni pristojno za razsojanje v sporu dveh članic te iste Evropske unije. Dobro, pravne zadeve so pogosto ne povsem logične, še pogosteje so nevajenemu umu in očesu težko razumljive, ne gre tudi dvomiti, da je estonski pravnik Priit Pikamäe zelo dobro premislil, preden je objavil, kar je objavil. Zato je treba zdaj pozornost posvetiti interpretaciji tega, kar je Estonec objavil, v naslednjem koraku pa doseganju končnega cilja, določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško.

Prve slovenske interpretacije so šle v smer zmanjšanja pomena in strokovnosti danes objavljenega mnenja, Hrvati so pričakovano slavili in se veselili. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki kljub diplomatskemu pedigreju ne slovi po diplomatski prefinjenosti, je arbitražo že razglasila za mrtvo.

Slovenija in Hrvaška se zdita do konca vkopani. To je čas, ko bi diplomati obeh strani morali v ozadju delati s polno paro.

Statistika pravi, da Sodišče Evropske unije v približno polovici primerov odloči v skladu z mnenjem generalnega pravobranilca, v drugi polovici primerov pa to mnenje prezre. Razumljivo je hrvaška stran v tem podatku videla na pol poln kozarec, slovenska pa temu ni pripisovala prevelike teže, češ, v kar polovici primerov se Sodišče odloči drugače od mnenja pravobranilca.

V prihodnjih tednih lahko pričakujemo seciranje današnjega mnenja, analitiki bodo šli v največje podrobnosti, začelo se je že danes. Slovenija je trenutek, ko bi svoj interes lahko uveljavila agresivno, zamudila. V času, ko Hrvaška še ni bila članica Evropske unije, je prevladala ocena, da gre Slovenija po poti dobrososedskih odnosov, ne blokade in izsiljevanja. V retrospektivi se to lahko kaže kot pretirano popustljiva politika, od katere nismo imeli kaj prida, Hrvaška pa je vendarle uspela vstopiti v EU. A vse to so razmisleki za nazaj - pomembno je, kaj bodo naslednji slovenski koraki. Za vrh slovenske državne politike dvoma ni - meja je bila določena z arbitražno odločbo. Na hrvaški strani je sporočilo že nekaj časa: proces arbitraže je bil kompromitiran, zato so od njega odstopili. Strani se zdita do konca vkopani. To je čas, ko bi diplomati obeh strani v ozadju morali delati s polno paro. Ne ministra, ne premiera - diplomati na nižjih ravneh. To bi bila smiselna pot iz sedanjega krča. Vse ostalo je podaljševanje agonije.


Preberite še


Najbolj brano