Bodo tudi novi prvaki doma na stari celini?

Zadnjo lovoriko v nogometnem letu 2019 bodo podelili v Katarju. Danes se s prvo tekmo začenja svetovno klubsko prvenstvo, na katerem bo igralo sedem ekip. Favorizirana Liverpool in Flamengo se bosta v turnirsko dogajanje vključila v polfinalu, 17. in 18. decembra.

Tako so se Liverpoolovi nogometaši veselili po junijski zmagi v ligi 
prvakov. Prepričljivo vodilna ekipa angleškega prvenstva je tudi v 
Dohi velik favorit.
Tako so se Liverpoolovi nogometaši veselili po junijski zmagi v ligi prvakov. Prepričljivo vodilna ekipa angleškega prvenstva je tudi v Dohi velik favorit. 

DOHA > Svoj čas sta prav evropski in južnoameriški prvak na eni tekmi odločala o neformalno najboljši ekipi na svetu. Interkontinentalni pokal je bil naziv lovorike med letoma 1960 do preloma tisočletja, z dodatkom prvakov drugih celin in gostiteljev zaključnega turnirja pa je prišlo tudi novo poimenovanje, kot ga poznamo zdaj.

Praviloma se v finalu za svetovno krono sicer še vedno pomerita evropski in južnoameriški prvak, ki imata pooblaščena statusa. So pa tudi izjeme. Lani je denimo gostitelj Al Ain iz Združenih arabskih emiratov v polfinalu izločil argentinski River Plate, potem pa so izbranci Zorana Mamića v finalu klonili pred madridskim Realom, ki je osvojil zadnje tri lovorike.

11

lovorik so v zadnjih 12 izvedbah svetovnega klubskega prvenstva osvojili evropski prvaki

Brazilci in Evropa

Letos je prvi kandidat za naslov Liverpool. Liga prvakov je vendarle najmočnejše tekmovanje na svetu, kar ponazarja tudi seznam zmagovalcev. Od leta 2007 je le brazilskemu Corinthiansu (2012) uspelo prekiniti zmagoviti niz evropskih moštev. Letos je Copo Libertadores drugič v svoji klubski zgodovini osvojil Flamengo, ki je prišel do naslova južnoameriškega prvaka na strelski pogon Gabigola. Doma je 23-letnik več kot upravičil svoj vzdevek, zato pa je ostal velik dolžnik v Evropi.

Pri Interju, s katerim ga še vedno veže pogodba, in Benfici, je imel zgolj epizodno vlogo, morda tudi zaradi neprilagojenosti oziroma mladosti. Sicer pa ima okoli sebe kar nekaj posameznikov, ki bi mu lahko nakazali pot do uspeha na stari celini. Rafinha, Diego in Filipe Luisso 35-letniki, ki so pustili močan pečat na evropski sceni. Prva dva v Nemčiji, Filipe Luis pa v Španiji oziroma pri madridskem Atleticu, kjer je bil lep čas tudi soigralec Jana Oblaka.

Liga prvakov je vendarle najmočnejše tekmovanje na svetu, kar ponazarja tudi seznam zmagovalcev klubskega SP. Od leta 2007 je le brazilskemu Corinthiansu (2012) uspelo prekiniti zmagoviti niz evropskih moštev.

Slovenski čuvaj mreže dobro pozna tudi aktualnega trenerja Flamenga. Portugalec Jorge Jesus je namreč med letoma 2009 in 2015 vodil Benfico. Potem je bil še tri sezone na klopi lizbonskega tekmeca Sportinga, preden je lani sprejel ponudbo Al Hilala, ki letos prav tako nastopa na zaključnem turnirju v Katarju. Klub iz Savdske Arabije je do naslova azijskega prvaka popeljal Razvan Lucescu, ki ima očitno dobre trenerske gene.

Arabci in Kitajska

Oče Mircea Lucescu je pri 74 letih še do nedavna vodil turško reprezentanco, a tudi sin Razvan ima v trenerskem spričevalu kaj pokazati. Ob koncu pretekle sezone je, denimo, po 34 letih do naslova grškega prvaka popeljal solunski Paok. Tudi Al Hilal ima nekaj v evropskih okvirih znanih nogometnih imen. V prvi vrsti sta to bivši francoski reprezentant, napadalec Bafetimbi Gomis, pa tudi nekdanji Juventusov up, Sebastian Giovinco. Al Hilal se bo v 2. krogu oziroma v sobotnem četrtfinalu pomeril s tunizijskim Esperancom, ki je letos še drugič zapored osvojil afriški naslov.

Mehiški Monterrey še čaka na svojega tekmeca v drugem krogu. Dobil ga bo danes po soočenju predstavnika Nove Kaledonije Hienghene Sport in katarskega prvaka Al Sadda. Na klopi gostiteljev sedi vrsto let nepogrešljivi člen Barcelone in španske reprezentance Xavi, ki je pri Al Saddu tudi sklenil igralsko pot. Barve katarskih prvakov pa na igrišču brani dolgoletni kapetan Atletica in Oblakov soigralec Gabi. Lani so gostitelji iz Združenih arabskih emiratov preskočili tri ovire in prišli vse do finala, ki bo letos 21. decembra.

Sicer pa bo zaključni turnir v enakem formatu tudi prihodnje leto gostil Katar, za leto 2021 pa predsednik mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino napoveduje revolucionarne spremembe s širitvijo zaključnega turnirja na 24 ekip. Predvideni gostitelj bo Kitajska z novim junijsko-julijskim terminom. Bomo videli.


Najbolj brano