Pred štirimi desetletji so na Primorskem orali ledino

Literarno društvo Ilirska Bistrica je pred dnevi na jubilejnem večeru praznovalo svojih 40 let. Ustanovili so ga leta 1979 na pobudo takratnega kulturnega aktivista, pisatelja Ivka Spetiča Magajne. Kot eno izmed prvih literarnih društev na Primorskem je oralo ledino na kulturnem in literarnem področju.

 Štiri desetletja delovanja je Literarno društvo Ilirska Bistrica  obeležilo na slavnostnem večeru.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Štiri desetletja delovanja je Literarno društvo Ilirska Bistrica obeležilo na slavnostnem večeru.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Prva je vajeti društva, ki danes šteje približno 20 članov, prevzela Darinka Žbogar, nato pa so društvu predsedovali še Ivko Spetič Magajna, Damijana Logar, Jože Stegu, Helena Pirih Rosa in drugi. Osrednje delo, okoli katerega je raslo in še vedno raste društvo, predstavlja zbornik Stopinje, ki so ga prvič izdali leta 1983. Do danes je izšlo 23 številk, v katerih člani in tudi zunanji sodelavci društva objavljajo svojo poezijo, prozo in razne zapise, pa tudi prevode.

Še posebej so ponosni na 23. Stopinje, ki so izšle ob 40-letnici društva, saj se v njih predstavlja skoraj toliko piscev, kot je staro društvo. Ob številnih dejavnostih namreč ostaja rdeča nit delovanja društva povezovati in predstavljati domače pesnike in pisatelje. “Teh pa ni malo in prav je, da se predstavijo. Vsak od njih nosi svojo zgodbo, svoj edinstveni zapis, svoj pogled na svet, enkratne spomine na dogodke okoli nas,” je na literarnem večeru ob jubileju društva dejala njihova dolgoletna sodelavka Ivanka Bratovič.

Bogata jubilejna številka Stopinj

Jubilejni zbornik ob 40-letnici Literarnega društva Ilirska Bistrica na več kot 100 straneh prinaša široko paleto čtiva dolge vrste avtorjev. V Stopinjicah se predstavljajo mladi: Eva Zevnik, Aljaž Frank Štefančič, Jure Kos, Eva Zevnik, Sara Počkaj, Ana Samokec, Simon Bradač, Lovro Balajić, Klemen Mežnar, Hana Omerčić, Sara Pangerc, Timotej Krebelj, Hana Logar in Špela Čekada. V naslednjem razdelku poezijo objavljajo Branka Novak, Danica Pardo, David Guzelj, Dragica Markovič, Helena Pirih Rosa, Ines Trebec, Ismet Bekrić, Janez Škrlj, Jerica Strle, Jožko Stegu, Mia Valenčič, Monika Povšič, Nadja Gombač, Neta Vergan, Olga Novak, Patricija Dodič - Patra, Patrik Tomšič, Sonja Trampuž, Tanja Volk, Teja Logar Morano, Tomaž Mahkovic in Vanda Lavrič, prozo pa Ana Marija Seles, Bernarda Mršnik, Danica Pardo, Irena Štembergar in Ivko Spetič Magajna. Zbornik se izteče s potopisnim zapisom Nete Vergan.

Svoj delež so v tokratnih Stopinjicah prispevali tudi mladi ustvarjalci, za katere člani po besedah predsednice društva Dragice Marković upajo, da jih bodo nasledili. Stopinje, ki jih tokrat krasijo likovne umetnine domačega slikarja Jožeta Šajna, pa niso edina društvena publikacija. V okviru Literarnega društva je doslej izšlo tudi pet pesniških zbirk in eno prozno delo članov društva. Ti se enkrat mesečno sestajajo na literarnih večerih, ki so jih poimenovali Večernice. Poleg teh poleti prirejajo glasbeno-literarne večere Poletnice, zadnja tri leta pa pod okriljem Literarnega društva potekajo tudi Premska srečanja.

Jubilejni literarni večer v bistriškem Domu na Vidmu je z glasbo popestril Marko Hrabar iz Podgrada.  


Najbolj brano