Od petih koprskih podžupanov ostali le trije

Ko je Aleš Bržan prevzel funkcijo župana, je pričakovano najprej poskrbel za kadrovske zamenjave v občinski upravi, javnih podjetjih in zavodih, obenem pa se je odkrižal razkošnega voznega parka svojega predhodnika.

Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Najbolj me je presenetilo, da oblast, ki sem jo zamenjal, ni dostojanstveno sprejela poraza, saj nisem pričakoval nagajanja,” pravi Aleš Bržan.

Prekinil sodni boj za Hotel Koper

Že januarja je ustavil razpis za najem parcele na plaži v Žusterni, nato je odvetniku Franciju Matozu, ki je v boju za župana zastopal njegovega nasprotnika Popoviča, preklical nekatera pooblastila za zastopanje občine. Istočasno je s poravnavo prekinil sodni boj z družbo DZS za lastništvo Hotela Koper, ki je nato pred kakšnim mesecem dobil novega lastnika iz gostinske branže, Aleša Piščanca. Bržan se je zavzel še za sporazumno rešitev spora med občino in Milanom Mandarićem glede njegove parcele pri sodišču, kjer je po prostorskem načrtu, ki ga je sprejelo prejšnje občinsko vodstvo, zdaj mogoče urediti le park. Pri tej zadevi še ni prišlo do epiloga.

V začetku pomladi je Bržanove misli zaposlovalo razmišljanje o pocenitvi dvigala na Markovec, ki je nato še pred poletjem preraslo v odločitev, da ga mesto ne potrebuje, a si je nato že jeseni zopet premislil in napovedal gradnjo bistveno cenejšega poševnega dvigala na jekleni konstrukciji. Če bo ta projekt uspel spraviti pod streho, pa mu nikakor ne uspeva pri neprofitni gradnji v Olmu, za kar krivi direktorja stanovanjskega sklada Gorana Malenića, ki so mu tudi zato že šteti dnevi.

Težave ob gradnji podzemne garaže

Najbolj zadovoljen je bil z odzivom na projekt predlagam-odločam, v katerem so občanke in občani množično sodelovali pri oblikovanju participativnega proračuna. Na koncu so izbrali 36 predlogov v vrednosti 480.000 evrov, ki bodo realizirani v prihodnjem proračunu. “Očitno smo bili v Kopru lačni demokracije,” je komentiral, čeprav je Levica menila, da naj bi bil znesek za participatorni proračun prenizek.

Od svojega predhodnika je Bržan podedoval projekt za gradnjo podzemne garažne hiše na Muzejskem trgu, naložbo, ki jo spremljajo številne težave. Kar trikrat so stanovalci bližnjega bloka, ki so tudi najbolj kritični do načina izvedbe, že doživeli vdor kanalizacije v njihove kletne prostore.

Fekalije so Bržana in njegovega izbranca v Marjetici Koper Alfreda Draščića “mučile” tudi poleti, ko je bilo priljubljeno kopališče v Žusterni prav zaradi tega dolgo zaprto zaradi oporečnosti vode. Do druge kopalne sezone bo treba poskrbeti za zapečatenje odkritih črnih izpustov, da se zgodba ne bo ponovila. Kup preglavic je Bržanu in novoimenovanemu direktorju Rižanskega vodovoda Martinu Preglju povzročilo onesnaženje s kerozinom, ki k sreči ni prodrl v edini istrski vodni vir, a je znova odprl vprašanja o nujnosti zagotovitve dodatnega vodnega vira za to območje.

Iz ožje ekipe odpadli nekateri posamezniki

V tem letu so iz Bržanove ožje ekipe odpadli nekateri posamezniki. Patrik Peroša zaradi prometno-alkoholnih podvigov ni več podžupan, Maja Tašner Vatovec (Levica) pa je prenehala biti podžupanja po politični ločitvi z Bržanom. Pred dnevi je “bivši” zaradi očitkov o izsiljevanju postal tudi njegova desna roka, svetovalec Robert Šuc.

Z županskimi kolegi iz sosednjih občin je Bržan obudil povezovalnega duha na rednih mesečnih koordinacijah, saj meni, da je skupno nastopanje prava pot za dosego cilja. Enega takšnih si obetajo tudi s skupnim nastopom v izboru za evropsko prestolnico kulture. Kulturne kroge je sicer razveselil tudi z napovedjo o obuditvi Kocjančičeve nagrade za posebne dosežke pri oblikovanju kulturne podobe Istre in obnovo njegove rojstne hiše v Kubedu. Je pa po drugi strani z urejanjem nasipa za bodoči morski park med mostom pri mandraču Badaševica in kopališčem v Žusterni precej vznejevoljil naravovarstvenike, ki zasipavanja morja ne odobravajo.

Jesensko obdobje so Bržanov mandat zaznamovale parkirne novosti. Ob vsesplošni parkirni stiski in številnih novih zapornicah pri nakupovalnih središčih je z novimi plačljivimi conami postalo iskanje prostega parkirnega mesta ena ključnih koprskih težav. Rešitve tega problema se župan loteva z nadaljevanjem gradnje na Muzejskem trgu in novo zastavljenim projektom za montažno garažno hišo Sonce za objektom Barka v bližini vstopa v Luko Koper. Napoveduje 32 milijonov naložb v prihodnjem proračunu, ki bo bolj ambiciozno naravnan kot letošnji.


Najbolj brano