Javnomnenjska raziskava: Aleš Bržan bi na volitvah premagal Borisa Popoviča

Če bi bile konec tedna županske volitve, bi aktualni koprski župan premagal izzivalca Borisa Popoviča. Tako je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je na vzorcu 300 anketirancev izvedla agencija Ninamedia.

Da se razmere v Kopru izboljšujejo, misli približno enak odstotek 
anketirancev kot tistih, ki mislijo, da se razmere slabšajo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Da se razmere v Kopru izboljšujejo, misli približno enak odstotek anketirancev kot tistih, ki mislijo, da se razmere slabšajo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Mnenja o enoletnem županovanju Aleša Bržana so podobno deljena kot razdeljenost v koprski družbi. Nagibajo se od navdušujočih do katastrofalnih, kar je razvidno tudi od objav na družbenih omrežjih, kjer občasno poteka prava vojna med podporniki in nasprotniki.

Nov koprski župan, ki je po štirih mandatih nasledil Borisa Popoviča, v prvem letu zagotovo ni imel lahkega dela. Tudi na županski stol se je zaradi pritožb dokončno usedel nekoliko kasneje kot ostali, šele v januarju. V majski spletni javnomnenjski raziskavi, ki smo jo objavili v Primorskih novicah, so ga ocenili slabše od županov primerljivih občin. Podelili so mu povprečno oceno 2,89.

3,04 je povprečna ocena, ki so jo anketirani Koprčani postavili Alešu Bržanu

Na volitvah bi dobil več glasov od Popoviča

Tokrat so Koprčani zvišali njegovo oceno na 3,04, s tem da ga je kar 43 odstotkov anketirancev ocenilo s trojko. Več kot polovica od 300 respondentov (53 odstotkov) meni, da razmere v občini kljub spremembi na županskem položaju ostajajo enake. Ljudi, ki menijo, da se zadeve izboljšujejo, je približno toliko kot tistih, ki mislijo, da so se razmere po lokalnih volitvah poslabšale.

Kljub precejšnji kritičnosti javnosti do delovanja Bržanove ekipe bi na morebitnih volitvah zmagal. Ob 18 odstotkih neodločenih volilcev bi ga v drugem krogu podprlo 44 odstotkov, Popoviča pa šest odstotnih točk manj. To si lahko razlagamo s tem, da veliko volilcev kritično presoja Bržanove odločitve in ni najbolj zadovoljno z njegovo politiko, a je po drugi strani še manj zadovoljno s Popovičem in njegovimi idejami. Zgovoren je podatek, da Popoviča desetina njegovih volilcev izpred leta dni ne bi podprla v drugem krogu, medtem ko Bržana ne bi podprlo pet odstotkov njegovih tedanjih volilcev. Skepticizem do novega župana se kaže v tem, da več kot pet odstotkov njegovih lanskih volilcev trenutno ne ve, komu bi oddali svoj glas, medtem ko je pri Popovičevih podpornikih ta delež občutno nižji.

Dokaj stabilno volilno telo

Sicer pa je volilno telo dokaj stabilno, saj bi kar 71 odstotkov volilcev podprlo istega kandidata kot pred letom dni. Prav tako ni prišlo do bistvenih razlik v socio-demografski strukturi volilcev obeh kandidatov.

Tudi na morebitnih volitvah v teh dneh bi za Bržana volilo več moških, za Popoviča pa več žensk, v mestu Koper bi bila dejansko poravnana, v drugih krajih v občini pa bi zbral Bržan približno deset odstotkov več glasov. Popoviča podpirajo predvsem volilci z osnovnošolsko in srednjo poklicno izobrazbo, medtem ko Bržanovi podporniki prevladujejo med fakultetno in višješolsko izobraženimi volilci.

Odpadniki iz KJN nadomestili Levico in Skupaj
Občinski svet MO Koper se je po zadnjih lokalnih volitvah sestal na devetih rednih sejah, na eni izredni seji in na eni skupni seji svetov štirih istrskih občin. Skupno je sprejel 117 sklepov, od tega 20 splošnih aktov. Sklepčnost sej ni bila nikoli vprašljiva, prav tako so vsi predlogi župana gladko dobili podporo svetnikov. Debate in protipredlogi v občinskem svetu so bili zelo redki. Kljub temu je prišlo do prevetritve županove koalicije, saj je Levica septembra odtegnila podporo županu Bržanu, še mesec pred tem pa je podobno storilo tudi civilno gibanje Skupaj. A je edina svetnica gibanja Olga Franca potegnila z Bržanom in ostala podžupanja, medtem ko je Maja Tašner Vatovec (Levica) ostala brez podžupanskega mesta. Zato pa se je župan bolj zbližal s prebežniki iz Popovičeve stranke KJN, ki jih vodita Peter Bolčič in Igor Hrvatin.
Največ pobud in vprašanj je zastavila Vida Gračnar (Oljka, 13), sledita Marijan Križman (SD, 9) in Maja Tašner Vatovec (6). Patrik Peroša (Oljka) in Alan Medveš (Levica) sta jih postavila po pet. Kar 13 svetnikov ni manjkalo na niti eni seji, med njimi kar osmerica od devetih članov Liste Aleša Bržana. Največkrat so seje “špricali” člani stranke Koper je naš. Patrik Babič je manjkal kar sedemkrat, Boris Popovič, Kristina Radovčić in Barbara Strmole pa po trikrat. Tudi sicer so člani KJN v vsem letu postavili zgolj eno svetniško vprašanje. Kljub temu bi KJN na volitvah v mestni svet dobila največ glasov (15,7 odstotka), je pokazala javnomnenjska raziskava. A je to vseeno bistveno manj kot pred letom dni. LAB bi dobil 13,3 odstotka, Levica 9,3, Socialni demokrati 7,7, SDS 6,7, LMŠ 5,3, Oljka pa tri odstotke.

Komentar novinarja

Denis Sabadin

Človek dialoga čaka še rezultate

Nikomur, ki vstopi v čevlje nekoga, ki je 16 let obvladoval neko organizacijo, ni lahko. Alešu Bržanu je bilo v tem pogledu še nekoliko teže, saj je nasledil razvpitega Borisa Popoviča, ki je Koper, občino in upravo skrojil po lastni meri, hkrati pa je sam novinec na vodstvenih funkcijah v lokalni skupnosti. Zato se bodo Bržanova dejanja hočeš-nočeš še nekaj let merila z dejanji njegovega predhodnika. Iz javnomnenjske raziskave kaže, da bi se na morebitnih volitvah ponovil izid iz lanskega ...

Preberi več

Najbolj brano