Vino, ki zanesljivo pomaga zdraviti

Vinakoper in njegovi poslovni partnerji so spet opravili dobro delo. Že 21. so na dobrodelni dražbi francoskih sodčkov vina (barikov) zbrali zajetno vsoto denarja, ki so jo namenili pediatriji izolske bolnišnice. Njena predstojnica Alenka Stepišnik je s svojo predhodnico Ireno Cetin Lovšin, ki je v akciji od prvega dne, včeraj prevzela ček za 19.800 evrov.

Borut Fakin, direktor Vinakopra, je predal ček predstojnici izolske 
pediatrije Alenki Stepišnik (v sredini)  in njeni predhodnici Ireni 
Cetin Lovšin. Foto: Jaka Jeraša
Borut Fakin, direktor Vinakopra, je predal ček predstojnici izolske pediatrije Alenki Stepišnik (v sredini) in njeni predhodnici Ireni Cetin Lovšin. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Elegantna dvorana mestnega sveta v Pretorski palači v središču Kopra je bila danes skorajda pretesna za tradicionalno dobrodelno dražbo vin iz 225-litrskih sodčkov. Dražiteljev je bilo kar 29, v uvodni degustaciji pa jim je glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar predstavil letošnjo ponudbo.

Razen enega so bila vsa vina iz letošnjega letnika, ducatu vzorcev pa so dodali še skrivnostno presenečenje, ki je imelo s 16 evri za liter za dva evra višjo izklicno ceno od ostalih vin. Ves izkupiček nad izklicno ceno bo namenjen izolski pediatriji, skupno ga bo od letošnje dražbe prek 32.000 evrov, s čimer je bila presežena magična meja 400.000 evrov iz 21 dražb, za kar je direktor Vinakopra Borut Fakin pohvalil dražitelje, ki zaupajo njihovi akciji.

Degustacija je pokazala nadvse okusen lok od zaokrožene, kremaste zvrsti malvazije, chardonnaya in sauvignona prek chardonnaya, dveh malvazij, refoškov in merlotov, shiraza ter treh cabernet sauvignonov do tannata, gosta iz južne Francije, za katerega v Vinakopru po domala dveh desetletjih poskusov upajo, da bo dobil dovoljenje za bivanje v Istri. Vina so izkazovala visoko raven uravnoteženosti za to obdobje zorenja ter odsevala sončen in topel značaj rastišča.

Dobro razpoloženi dražitelji, ki jih je spodbujal vodja dražbe Mitja Meršol, so s 24 evri za belo zvrst postavili letvico precej visoko, najvišje pa so segli pri shirazu in drugem vzorcu cabernet sauvignona, ki sta ju do 31 evrov dražila Emil Gaspari, ambasador slovenskih vin v ZDA, in Andreja Jakše iz družinskega podjetja v Vikrčah.

Največ sodčkov, kar tri, je izlicitirala Mojca Trnovec iz gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah, med njimi merlot po 30 evrov za liter za družbo, s katero je letos obiskovala someljejski tečaj tretje stopnje. Tudi letos bo en sodček za družino Jezeršek, zveste sledilce Vinakopra, za novi ultrazvok za male bolnike pa so prispevali še AS - skupina Generali, Luka Koper, Intesa Sanpaolo, Vzajemna, Aleš Piščanc iz Kopra, Aljaž Toplak iz Jurovskega dola ter Miha Ledinek, gostinec na Šmarni gori.


Najbolj brano