Tajfun Kammuri na Filipinih terjal življenja

Filipine je v ponedeljek dosegel tajfun Kammuri z močnim vetrom in obilnim deževjem. Zaradi tajfuna sta umrli dve osebi, več sto tisoč ljudi se je moralo zateči v zaklonišča, letališče v prestolnici Manila pa je danes zaprto. Škodo še ocenjujejo, domnevajo pa, da bo velika.

MANILA > Policija je sporočila, da sta zaradi tajfuna umrli dve osebi. Obe smrtni žrtvi sta z otoka Mindoro južno od prestolnice.

Silovito neurje, ki je odkrivalo strehe in razbijalo okenska stekla, je obale Filipinov doseglo v ponedeljek pozno zvečer ter se nato pomikalo južno od Manile. V filipinski prestolnici živi 13 milijonov ljudi, mesto pa trenutno gosti tudi več tisoč športnikov, ki sodelujejo na Južnoazijskih igrah.

Po navedbah vremenoslovcev je tajfun, ki se pomika proti severozahodu, že nekoliko oslabel. Veter dosega hitrost do 150 kilometrov na uro, s posameznimi sunki do 205 kilometrov na uro.

"Škodo še ocenjujemo, a kaže, da bo velika," je dejal eden od uradnikov, pristojen za naravne nesreče. Dodal je, da je veter odkril številne strehe ter podiral drevesa in električne drogove.

Zaradi močnega vetra je do nadaljnjega zaprto mednarodno letališče v Manili. Odpovedali so skoraj 500 letov, potnike pa so oblasti pozvale, naj ne prihajajo na letališče.

V regiji Bicol so zaradi tajfuna evakuirali okoli 340.000 ljudi. Naj zapustijo domove, so svetovali tudi ljudem iz niže ležečih barakarskih naselij blizu Manile.

Filipine vsako leto prizadene okoli 20 tajfunov in neurij, ki v tej revni državi povzročijo veliko škodo.

Za najhujšega doslej velja supertajfun Haiyan, v katerem je leta 2013 umrlo ali je še pogrešanih 7300 ljudi.


Najbolj brano