Razstava o karnevalu in knjiga o Vilharju

V Notranjskem muzeju Postojna so danes ob 12.32 odprli razstavo Toku, toku, tokulelele: Cerkniški karneval - fenomen in tradicija, v Pivki pa bodo ob 18. uri predstavili knjigo Miroslav Vilhar in njegov čas, ki jo je Občina Pivka izdala ob letošnji 150. obletnici Pivškega tabora na Kalcu.

V Pivki bodo predstavili novo knjigo, posvečeno Miroslavu Vilharju. Foto: arhiv Knjižnice Bena Zupančiča P
V Pivki bodo predstavili novo knjigo, posvečeno Miroslavu Vilharju. Foto: arhiv Knjižnice Bena Zupančiča P

POSTOJNA, PIVKA > Razstavo, s katero poustvarjajo karnevalsko vzdušje, so odprli “točno okoli 12.32”. Z besedo, sliko in maketo, ustvarjeno posebej za to priložnost, muzej skupaj s Pustnim društvom Cerknica in Društvom notranjskih kulturnikov Krpan predstavlja bogato tradicionalno in novodobno pustno dediščino na Cerkniškem.

Nova knjiga, ki jo bodo v pivški osnovni šoli predstavili ob 18. uri, pa prinaša šest avtorskih prispevkov k dosedanjemu poznavanju življenja in dela Miroslava Vilharja. Dr. Filip Čuček z Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije je prispeval razpravo o taborskem gibanju na Slovenskem s poudarkom na pivškem taboru, dr. Mateja Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik ZRC SAZU Frana Ramovša se je posvetila vprašanjem Vilharjevega prispevka k razvoju terminologije v slovenskem jeziku. Dr. Mateja Pezdirc Bartol z ljubljanske Filozofske fakultete je opisala komične prvine v Vilharjevih šaloigrah, dr. Tanja Žigon z iste ustanove pa Vilharjevo osebnost skozi njegova ohranjena pisma. Dr. Dragica Čeč z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je proces, ki je pripeljal do odkritja Vilharjevega spomenika v Postojni, imenuje ga tudi “performans nacije”, osvetlila z različnih vidikov.

Dodatna vrednost knjige je, da je v njej prvič objavljena Vilharjeva bibliografija s kar 898 enotami gradiva. Pripravila jo je Alenka Čuk iz Notranjskega muzeja Postojna. Vilharjev poznavalec, pivški rojak in častni občan Pivke Silvo Fatur v oceni knjige piše, da je v njej Vilharjevo delo prvič obravnavano z znanstvenimi prijemi.


Najbolj brano