V koprskem proračunu za 2020 12 milijonov evrov za podeželje

Koprski župan Aleš Bržan je minuli teden predsednikom krajevnih skupnosti občine predstavil osnutek predloga proračuna za leto 2020 in jih pozval k podaji predlogov, ki jih bo občina proučila in glede na zmožnosti vključila v proračun. Pri tem bodo prihodnje leto projektom na podeželju namenili približno 12 milijonov evrov, so sporočili z občine.

Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Z omenjenim osnutkom proračuna zasledujejo cilj prioritetnega razvijanja podeželja, so Bržanove besede na občini povzeli v današnjem sporočilu za javnost. Pri tem bodo proučili in po možnosti vključili tudi pobude krajevnih skupnosti.

Za naložbe je občina predvidela več kot 32,5 milijona evrov

Po besedah vodje urada za finance in računovodstvo Vilme Milunovič je predlog proračuna za leto 2020 obsežen in razvojno naravnan, saj vsebuje več kot 200 investicijskih projektov. Za naložbe je občina predvidela več kot 32,5 milijona evrov, od katerih bo približno 12 milijonov evrov namenjenih podeželju.

Predstavniki krajevnih skupnosti so pozdravili dokument, ki v veliki meri upošteva njihove predloge in pobude, so pa predlagali tudi nekaj dopolnitev, saj je potreb na terenu veliko.

Predsednik krajevne skupnosti Koper - center Jadranko Čalija tako v prihodnjem letu pričakuje aktivno reševanje parkirne problematike stanovalcev mesta in vprašanja ločenega zbiranja odpadkov. Predsednik krajevne skupnosti Žusterna Igor Čurin je kot veliko težavo izpostavil parkirno hišo na Krožni ulici in dodal, da je pred poletjem treba urediti iztok v morje na kopališču v Žusterni.

Predsednica krajevne skupnosti Boršt Kristina Jurinčič Radovac je bila zadovoljna s predlogom proračuna, saj so v njem zajeti prioritetni projekti za njihov kraj, najbolj pa se veselijo ureditve tamkajšnjega igrišča. Po besedah predsednika Dušana Arka so zadovoljni tudi v Gračišču, saj je občina v proračunu upoštevala njihove prioritete, kar nekaj projektov pa bo naslednje leto izpeljanih tudi v okviru participativnega dela proračuna.

Občina bo v prihodnjem letu začela aktivnosti za zagotovitev novih prostorskih zmogljivosti za potrebe osnovne šole na Škofijah

Pozitivni so tudi na Škofijah, kjer bo občina v prihodnjem letu začela aktivnosti za zagotovitev novih prostorskih zmogljivosti za potrebe osnovne šole, uredila bo ambulanto in zgradila krožišče v središču naselja, predvidena je tudi prva faza ureditve križišča na Čuk in začetek gradnje vodovoda Slatine. Naložb, ki jih bo občina izpeljala prihodnje leto, se veselijo tudi v Šmarjah, kjer bodo po besedah podpredsednika krajevne skupnosti Andreja Medveda dobili več ali manj vse, kar so predlagali. Občina bo namreč pristopila k ureditvi ceste skozi vas in v prvi fazi sanirala nekaj najbolj kritičnih odsekov.

V Hrvatinih se veselijo nadaljevanja rekonstrukcije slemenske ceste, v letu 2020 pa se po besedah predsednika Martina Nedoha nadejajo tudi ureditve igrišča pod šolo v Božičih. V Pobegih - Čežarjih so kot prioriteto izpostavili sanacijo Frenkove ulice, katere prvo fazo je občina že predvidela v predlogu proračuna. Občina je upoštevala tudi prioritete krajevne skupnosti Za gradom, kjer bo v letu 2020 pristopila k reševanju parkirne problematike na Benčičevi ulici in nadaljevala postopke za ureditev večjega parkirišča na Kvedrovi.

Z izkupičkom je bil zadovoljen tudi podpredsednik krajevne skupnosti Zazid Peter Švab, ki je skupaj s predsednikoma krajevnih skupnosti Črni Kal in Rakitovec občino zaprosil za pomoč pri usklajevanju z državo glede gradnje obvoznice za Podpeč in pri postopkih za zagotovitev boljšega signala in optike na širšem območju.

V Bertokih si, poleg v predlogu proračuna predvidenih projektov želijo tudi čimprejšnjega asfaltiranja parkirišča ob šoli v Pradah in ureditve kanalizacije na Poljski poti, v Črnem Kalu pa še sanacijo glavne ceste med Kastelcem in Socerbom ter ureditev sanitarij v cerkvi v Hrastovljah, so še zapisali na koprski občini.


Najbolj brano