Slovenija s tožbo brani svoj zaščiten teran

Splošno sodišče EU v Luksemburgu bo danes obravnavalo tožbo Slovenije proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Slovenija meni, da je izjema nezakonita in zavajajoča. Predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran Marjan Colja pričakuje, da bo sodišče razsodilo na podlagi prava in razglasilo delegirani akt za ničen.

Sodbo je mogoče pričakovati  šele konec prihodnjega leta.  Foto: Tina Čič
Sodbo je mogoče pričakovati šele konec prihodnjega leta.  Foto: Tina Čič

LUKSEMBURG > “Naše pričakovanje je jasno: prepričani smo, da bo Splošno sodišče Evropske unije razglasilo delegirani akt, s katerim je Evropska komisija dovolila hrvaški izjemo pri rabi imena teran, za ničen. Če bo razsodba sodišča temeljila na pravu, drugačna odločitev ni možna,” je jasen Marjan Colja, predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran, sicer direktor kmetijske zadruge Vinakras Sežana. “Glede na to, da je komisija pri tem odločanju ravnala izključno politično, drugačne razsodbe ne moremo pričakovati. Če bo odločitev drugačna, pa se lahko le vprašamo, v kakšnem sistemu živimo,” še dodaja.

Slovenija je tožbo na Splošno sodišče EU vložila 15. septembra 2017, potem ko je Evropska komisija kljub nasprotovanju Slovenije - deloma - ustregla želji Hrvaške in ji z delegiranim aktom dovolila na vinu z zaščiteno označbo Hrvatska Istra napis, da je iz sorte grozdja teran. Hrvaška je sicer zahtevala popolno odpravo zaščite imena teran za vino s Krasa, kar seveda ni bilo možno. Slovenija je zaščiteno geografsko oznako za teran uzakonila že leta 2000, leta 2004, ob vstopu v EU, je ta zaščita postala del evropskega pravnega reda. Hrvaška ob pristopanju v EU ni uveljavljala izjeme za to zaščito, zato bi jo morala po vstopu leta 2013 spoštovati, a jo je šele po posredovanju inšpekcij.

Slovenija: nezakonit akt Evropske komisije

Delegirani akt je po mnenju Slovenije, ki jo v postopku pred sodiščem zastopata državno odvetništvo in nemški odvetnik Roland Knaak, nezakonit iz več razlogov, med drugim naj bi bil postopek sprejemanja akta netransparenten, komisija naj bi pri tem presegla svoja pooblastila in delovala pristransko.

Sodbe še dolgo ne bo

Postopek se bo končal z razglasitvijo sodbe Splošnega sodišča EU. Čeprav se je v začetku lanskega leta omenjalo, da se bo to zgodilo že letos, pa bo danes šele ustna obravnava. Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da bi sodišče lahko sodbo razglasilo do konca prihodnjega leta.

Proti sodbi je mogoča pritožba na Sodišče EU. V primeru, da Slovenija tožbo dobi, pa lahko toži za denarne kazni zaradi kršitve prava EU.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Ko komisarji iz vina delajo petjot

Odslužene vinske tropine, malo sladkorja in veliko vode - s tem so si v preteklosti pomagali ubožni kmetje ali majhni vinogradniki, da so povečali količino “vina”. Tega, kar so sčarali z mešanjem vode in tropin, pa - pošteni, kot so bili - niso imenovali vino, temveč petjot. Za gašenje žeje je bil dober. Pa tudi za kakšnega neizkušenega in nadutega nadzornika ali komisarja v času obvezne oddaje kmetijskih pridelkov je prišel prav. Nekateri komisarji so bili celo tako neuki, da so namesto ...

Preberi več

Najbolj brano