Župan Miklavič: “Proračun je razvojno naravnan”

Pokriti bazen, skupnostni center, gradnja zdravstvenega doma in komunalne infrastrukture v coni Kromberk vzhod, vrtec v Grgarju, kolesarsko omrežje v mestu so največje naložbe v letih 2020 in 2021. Liste Mateja Arčona sinoči ni bilo na sejo, tudi svetniki Soče so jo zapustili. Razlog? Obsežno gradivo je prispelo teden dni pred izredno sejo.

Urejanje cone Kromberk vzhod bo ena od najpomembnejših 
naložb v prihodnjih dveh letih.  Foto: Mitja Marussig
Urejanje cone Kromberk vzhod bo ena od najpomembnejših naložb v prihodnjih dveh letih.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “To je prvi proračun, ki odraža politične prioritete naše koalicije. Na projekte smo gledali razvojno. Osredotočili smo se na stanovanja, poslovne cone, infrastrukturo in na razvoj podeželja, v katerem vidimo zlasti priložnost v turizmu v povezavi s kmetijstvom. Naloga občine je, da zagotovi infrastrukturo,” je župan Klemen Miklavič na grobo orisal proračuna za leti 2020 in 2021.

Od bazena do cone

Med največjimi so gradnja 5,35 milijona evrov vrednega bazena, ki se bo zaključila konec leta 2021. Prihodnje leto bodo za 1,32 milijona urejali drugo fazo skupnostnega centra. Začeli bodo gradnjo komunalne infrastrukture cone Kromberk vzhod, v dveh letih bodo zanjo šli trije milijoni. Prihodnje leto bodo za milijon evrov zgradili vrtec v Grgarju, začela se bo gradnja zdravstvenega doma s podzemno garažo v Novi Gorici. V letih 2020 in 2021 bo za prenovo šolskega kareja in OŠ Milojke Štrukelj šlo 1,91 milijona, za mrežo kolesarskih poti, vključno s tistimi po Delpinovi, Rejčevi in Cankarjevi, pa 2,55 milijona. Na podeželju bodo poleg obnov cest in komunalne infrastrukture ter obnov v vrtcih in šolah vložili 1,31 milijona v urejanje potoka Potok v naseljih Potok in Draga, 346.000 evrov v nasip pri Prvačini ...

Na pokriti bazen decembra 2021

Bazen, ki ga bodo gradili v športnem parku, bo ena od največjih naložb v prihodnjih dveh letih. Prvi uporabniki naj bi se v njem kopali konec leta 2021 in ne 2022, kot se nam je zapisalo v včerajšnjih PN.

Arčonove naložbe so spremenili

Med največjimi naložbami jih je veliko, ki jih je načrtoval že Miklavičev predhodnik Matej Arčon, denimo bazen, cona Kromberk vzhod, skupnostni center ... “Neodgovorno bi bilo, da bi vse zavrgli,” odgovarja Miklavič, a dodaja, da so vse temeljito pregledali. “Veliko jih je bilo v fazi, ko ni bilo jasno, ali jih bo mogoče izvesti, saj je obstajalo tveganje, da izgubimo sofinanciranje. Zato smo naredili prioritete in spremenili dinamiko. Dobre projekte peljemo naprej, pred tem pa smo jih preuredili, denimo bazen, pri katerem smo razširili krog uporabnikov, objekt pa bo energetsko bolj učinkovit.” Nekatere so zamaknili, v LMA mu očitajo predvsem, da je odločno zmanjšal denar za prenovo Cankarjevega naselja. “Prenove nismo opustili, smo jo pa korenito spremenili. Najprej se bomo lotili odvodnje in urejanja Cankarjeve ulice, osredotočili se bomo na ekološke otoke in parkiranje, kar najbolj tare ljudi,” razlaga Miklavič.

Poleg gospodarstva so prioriteta stanovanja, poudarja. Zasebniki bodo gradili Soške vile, pa na Ronketu, Boršnikovem v Kromberku in na Majskih poljanah. “Občina načrtuje gradnjo oskrbovanih stanovanj z ZPIZ in neprofitnih z republiškim stanovanjskim skladom,” našteva. Za neprofitna naj bi v dveh letih namenila 900.000 evrov, sklad pa dober milijon.

Bo na občini kmalu več kot sto zaposlenih?

Na občini je trenutno 93 zaposlenih, dovoljenih zaposlitev v kadrovskem načrtu pa je 99. Župan pa napoveduje, da bodo še dodatno zaposlovali. “Obeta se zaposlovanje tehniškega kadra, ki nam manjka zaradi velikega števila razvojnih projektov. Ne gre za širjenje uprave,” nove zaposlitve upravičuje Miklavič. Dejstvo pa je, da za plače v prihodnjem letu planirajo kar 2,91 milijona evrov, dovoljeno število zaposlenih bo 105. Kot poudarja direktorica uprave Maja Grapulin Vadjunec ni nujno, da bodo uresničili vse zaposlitve, masa plač bo večja tudi zaradi povišanja plač zaradi dogovora med vlado in sindikati, napredovanj in širitve medobčinske uprave.

V prihodnjih dveh letih naj bi občina imela 86 milijonov prihodkov in 93 milijonov odhodkov. Zadolžila naj bi se za dobrih 6 milijonov.

LMA ni prišla, Soča zapustila sejo

Izredne seje se sinoči niso udeležili svetniki Liste Mateja Arčona (LMA). Miklaviču očitajo nekorekten odnos, saj so gradivo prejeli prejšnji ponedeljek zvečer. “Tako pomemben dokument, kot je proračun, bi morali obravnavati na redni seji s predhodnim mnenjem vseh proračunskih uporabnikov in z aktivnim vključevanjem vseh članov odborov in komisij, ki so imeli za oblikovanje stališč in mnenj le dan ali dva.” Kot poudarjajo, je župan obljubil, da bodo proračunske predloge pošiljali vsaj dva tedna pred sejo. Iz podobnega razloga so sejo zapustili svetniki skupine Soča. “Nadaljuje se praksa, da se za najpomembnejše točke sklicuje izredne seje,” je utemeljil Jožef Leban (LRG). V LMA županu med drugim očitajo, da bo občina precej več denarja namenila za plače podžupanov in dodatne zaposlitve, na drugi strani pa zmanjšuje denar za nekatere pomembne naložbe in programe.


Najbolj brano