Ko komisarji iz vina delajo petjot

Odslužene vinske tropine, malo sladkorja in veliko vode - s tem so si v preteklosti pomagali ubožni kmetje ali majhni vinogradniki, da so povečali količino “vina”. Tega, kar so sčarali z mešanjem vode in tropin, pa - pošteni, kot so bili - niso imenovali vino, temveč petjot. Za gašenje žeje je bil dober. Pa tudi za kakšnega neizkušenega in nadutega nadzornika ali komisarja v času obvezne oddaje kmetijskih pridelkov je prišel prav. Nekateri komisarji so bili celo tako neuki, da so namesto “kislega” vina raje vzeli “sladek” petjot. Tudi prav, so se hihitali kmetje.

Danes kmetom ne gre več na smeh. Komisarji niso več naivni, ob sebi imajo trume strokovnjakov in pomočnikov, a ne zato, da bi ločili vino od petjota, temveč zato, da bi, ko se za to pokaže politična ali druga potreba, na papirju utemeljili, zakaj je kakovostno vino lahko petjot, in kako se lahko petjot imenuje vino. Narobe svet. A na papirju se vse da.

In teran še zdaleč ni edini primer, ko bruseljski komisarji raje kot kakovostno vino mešajo petjot.

Lep primer - žal ne edini - kako gre danes to med najvišjimi, evropskimi komisarji, je zgodba o teranu. Potem ko je bilo že davno z vsemi postopki, analizami, strokovnimi utemeljitvami in potrdili določeno, da je teran vino, pridelano na Krasu iz grozdja refošk, so evropski komisarji - ne “meni nič tebi nič”, temveč “tebi nič njemu več” - s papirjem, učeno imenovanim delegirani akt, poskušali ta pojem nekoliko razrahljati in dovoliti rabo imena teran tudi Hrvaški. Četudi, kot so se uradno branili, samo za grozdje teran. Ki se je čudežno pojavilo na hrvaški sortni listi le nekaj let prej.

In teran še zdaleč ni edini primer, ko bruseljski komisarji raje kot kakovostno vino mešajo petjot. Le da je med njimi in našimi ubožnimi kmeti velika, bistvena razlika: kmetje so “goljufali” sami sebe, vedeli so, da to ni pravo vino, temveč le pijača za žejo ali moč pri težkih kmečkih opravilih. Bruseljski birokrati pa s tem goljufajo nas, ki jim vsak mesec zagotavljamo denar za mastne plače prav zato, da bi bili imuni do hrvaških, slovenskih in vseh drugih lobistov in drugih pritiskov in bi odločali tako, kot piše v zakonih, direktivah in strokovnih podlagah.

Pa ne ravnajo tako. Raje meljejo počasi, računajoč, da bo čas naredil svoje. A čas dela v dve smeri: dobro vino spreminja v vrhunsko, petjot pa v slabo kislico.


Preberite še


Najbolj brano