INTERVJU Z JERNEJEM PODPEČANOM, Chefom kuhinje v Restavraciji Kamin

Povejte nam kaj o sebi. Od kod prihajate, kaj radi počnete v prostem času.

Prihajam iz Savinjske doline. Prostega časa ni dosti, rad pa kolesarim (sploh po izolskem zaledju), ko je sezona se z veseljem odpravim obirati šparglje, najraje pa se družim s piranskimi ribiči.

Vodite Restavracijo Kamin na Belvederju, ki je z vašim prihodom leta 2017 naredila znatni kvalitativni preskok. Kje vidite največje izzive v vodenju restavracije z najlepšim razgledom na obali?

Še pred 15 leti je bila Restavracija Kamin zelo obiskana obalna restavracija, ki pa je sčasoma zgubila na popularnosti in kar nekaj let ni uspela ponovno zaživeti. Zelo sem ponosen na to, da smo v relativno kratkem času Kamin ponovno postavili na kulinarični zemljevid. V njo zdaj radi zahajajo domačini, poslovneži ter hotelski gostje. Nov izziv bo vsekakor ohraniti to, kar smo v zadnjih letih dosegli in ostati še naprej v središču dogajanja. Priznati moram, da je ekipa s katero delam zelo dobra (sestavljena iz ''stare garde'' in novih pridobitev, ki se odlično izpopolnjujejo), zato samo vodenje ne predstavlja večjih težav.

Slovenija je dobila naziv Evropska gastronomska regija 2021. Gastronomija je v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2020 opredeljena kot eden od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko bistveno pripomorejo k prepoznavnosti, promociji in ugledu naše države. Kako se bo Restavracija Kamin pripravila na to edinstveno priložnost za gradnjo na svoji prepoznavnosti?

Na to pripravljamo že nekaj časa, saj celotna filozofija restavracije temelji na trajnostnem razvoju, izbiramo lokalne dobavitelje, sledimo naravi in krožnike prilagajamo letnim časom. Poleg tega je rdeča nit Restavracije Kamin naše oljčno olje in seveda oljke, ki jih že skoraj dve desetletji vzgajamo v ekološkem duhu.

Število gostov, ki z navdušenjem odkrivajo Restavracijo Kamin se iz leta v leto veča. Kateri krožnik iz redne ponudbe bi priporočali vsakemu, ki prvič obišče Restavracijo Kamin?

Glede na to, da se jedili list neprestano prilagaja letnim časom ter se jedi pogosto spreminjajo, bi le s težavo izbral en reprezentativni krožnik. Danes bi rekel, da je to morda popečena polenta s suhim paradižnikom in pršutom, vendar bi že čez mesec svoj izbor spremenil [smeh]. V zimskim mesecih je vredno poizkusiti jedi pod peko, spomladi in poleti pa bolj morske krožnike. Naš slogan »kjer užitkom dodamo razgled« odlično opisuje naše jedi in samo restavracijo.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Alan Radin, Tea Brenko

Intervju opravila: Sara Gombač Settomini


Najbolj brano