Decembra od dobrodelnosti do zabave

Idrija se je v petek prvič pridružila sočasnemu prižiganju prazničnih lučk po slovenskih mestih. Zagorelo jih ni pomembno več kot minula leta, a lepo krasijo predvsem mestni trg. Novost je sklop 20 prireditev, ki jih povezani organizatorji namenjajo vsem domačinom. Otroke s približno 60 prireditvami čaka tradicionalno bogat Veseli december.

Čipkarsko šola je na dnevu odprtih vrat med drugim predstavila 
nov klekljarski učbenik in delo svojih 430 učencev. Foto: Saša Dragoš
Čipkarsko šola je na dnevu odprtih vrat med drugim predstavila nov klekljarski učbenik in delo svojih 430 učencev. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Prav je, da smo sinoči sočasno s številnimi mesti ob množični udeležbi Idrijčanov prižgali praznične luči. Danes pa izbiramo darila,” je bila zadovoljna skupina upokojenk na sobotnem tradicionalnem Barbarinem sejmu. Nanj KS Mesto Idrija povabi rokodelce in pridelovalce hrane za nakup kakovostnih daril in obogatitev prazničnih miz. S sejmom in dnevom odprtih vrat Čipkarske šole Idrija se je začel niz letos prvič povezanih 20 prireditev December v Idriji.

Sekunde do prižiga luči je odšteval župan Tomaž Vencelj, ki je tudi boter povišanja sredstev za decembrsko krašenje z lanskih 11.000 na letošnjih 24.000 evrov. Pobudnik organiziranega sodelovanja društev in organizacij za prednovoletno druženje na kakovostnih prireditvah pa je Mladinski center (MC) Idrija. Ta do torka zbira darila za otroke in starostnike v okviru vseslovenske akcije Božiček za en dan. Doslej se je k oddaji daril prijavilo rekordno število 12.000 donatorjev. Zbirajo jih na približno 60 krajih v Sloveniji, na Goriškem še v Šempetru (ŠC Hit), Novi Gorici (učni studio Poliglottini), Ajdovščini (Hiša mladih), Cerknem (DPM) in v Tolminu (Klub študentov Tolmin).

Tradicionalni veseli december, ki ga je z nizom 60 prireditev za vse otroke občin Idrija in Cerkno napolnila ZPM, se je začel že minuli teden. Barbari, zavetnici rudarjev v čast, bo turistični rudnik na njen god 4. decembra priredil koncert Aleša Hadalina v rudniku.

Koncertov bo decembra še precej (vrhunec bosta novoletna koncerta godbenega društva rudarjev 14. in 15. decembra), prav tako drugih kulturnih prireditev in delavnic. Na uvodno za učenje klekljanja novoletnih okraskov je Čipkarska šola v soboto pritegnila čipkarice iz vse Slovenije. Predstavila je nov klekljarski učbenik Idrijska čipka - polpremet v idrijskem risu in se veselila lepega obiska na predstavitvi svojih dejavnosti.

Za tiste, ki so v soboto zamudili nakup izvirnih daril, letos na Mestnem trgu v Idriji pripravljajo še en sejem rokodelcev (21. decembra) z bogatim zabavnim programom in tekmovanjem v krašenju jelk. Še prej (14. decembra) bo v MC izmenjevalnica oblačil. Tista, ki ne bodo dobila novih lastnikov, bodo šla v dobrodelne namene. Zadnje tri decembrske vikende bo v okviru Artisha z različnimi umetniki znova zaživel nedavno opuščeni lokal Črni orel. V novo leto bodo občani letos lahko vstopili z idrijskega trga ob glasbi dveh znanih ansamblov.


Najbolj brano