Čez dve leti tudi pozimi na bazen

Gradnja pokritega bazena v športnem parku se bo zavlekla za leto dni, a bo imel dvižno dno, uporaben bo za več skupin ljudi in bo energetsko bolj učinkovit, poudarjajo na mestni občini. Graditi naj bi ga začeli spomladi prihodnje leto, prvi uporabniki pa naj bi v njem zaplavali konec leta 2022. Naložba bo stala 5,35 milijona evrov.

Zimski bazen bodo gradili na mestu pomožnih teniških igrišč, 
januarja bodo iskali izvajalce.    Foto: Mitja Marussig
Zimski bazen bodo gradili na mestu pomožnih teniških igrišč, januarja bodo iskali izvajalce.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Občina še iz mandata prejšnjega župana Mateja Arčona načrtuje gradnjo objekta v športnem parku s 25-metrskim bazenom in manjšim bazenom za neplavalce. Zaradi nekaterih pomislekov glede projekta pa se je aktualni župan Klemen Miklavič v začetku leta odločil, da ga bodo pred izvedbo znova preučili. Osnovna dilema je bila, ali zgraditi bazen s fiksnim dnom ali zagotoviti dvižnega.

Leto dni kasneje, a boljši in bolj varčen

Zaradi odločitve o dvižnem dnu se je naložba zamaknila za približno leto dni. “Od spomladi smo se posvetili temeljiti racionalizaciji in izboljšavam prejšnjega projekta pokritega bazena. Pregledali smo ga po gradbeni in finančni plati, se posvetovali s stroko glede učinkovitosti in uporabnosti premičnega dna, pogledali smo v tujino, kaj mesta pridobijo s takšnim bazenom. Usklajevali smo se z vsemi družbenimi skupinami, ki bodo uporabljale pokriti bazen. Projekt d.d. je pripravil novo projektno dokumentacijo. Temu sta sledila racionalizacija projekta za izvedbo in proračunsko usklajevanje,” vodja kabineta župana Gorazd Božič pojasnjuje, kaj so počeli v zadnjih devetih mesecih. Gradbeno dovoljenje za spremenjen projekt so že pridobili.

5,35

milijona evrov bo stal pokriti bazen

Uporaben za širši krog ljudi

Kot poudarja, so s spremembo projekta dosegli več izboljšav. “Z zasnovo ničenergijske stavbe smo izboljšali energetsko učinkovitost in s tem zmanjšali stroške ogrevanja in elektrike. Na dolgi rok se bo to odražalo na prihrankih, kar se bo poznalo tudi na znižanju cene vstopnic. S spremembo projekta smo obenem na razpisu Eko sklada pridobili 740.000 evrov nepovratnega denarja,” je pojasnil. Ker bo polovica bazena imela nastavljivo dno, ga bodo lahko sočasno uporabljale različne skupine ljudi, tudi neplavalci, gibalno ovirane osebe, otroci, starejši občani bodo lahko izvajali vadbo v vodi in podobno, je pojasnila projektantka Teja Savelli. Ko bo dno spuščeno, bo celoten bazen imel globino dveh metrov, s čimer bodo mogoči treningi in tekme nekaterih lig tudi za vaterpoliste, denimo. Obenem so opravili temeljito racionalizacijo, s čimer so stroške gradnje znižali za dodatnih 350.000 evrov, je še poudaril Božič. Po besedah Teje Savelli v Sloveniji bazena s takšnim dnom še ni, podobnega trenutno načrtujejo tudi v Slovenj Gradcu.

Celotna naložba bo stala 5,35 milijona evrov, od tega bo mestna občina iz proračuna namenila 1,6 milijona, 740.000 evrov bo dobila od Eko sklada, malenkost več kot tri milijone pa bo pridobila iz tako imenovanih Celostnih teritorialnih naložb. “Javno naročilo za izbor izvajalca bo objavljeno konec januarja, če ne bo zapletov, bo bazen končan do decembra leta 2021,” še napoveduje Božič.

Temeljita sanacija letnega bazena

Na občini so preverili tudi, ali bi bilo bolj smiselno pokriti letni bazen kot graditi novega, a so ugotovili, da se ne splača. Naložba ne bi bila bistveno cenejša, bi bili pa kasneje stroški vzdrževanja in ogrevanja bistveno višji. Kljub temu je letni bazen potreben temeljite sanacije. Pred letošnjo sezono je začel puščati in so ga konec junija zakrpali, da vsa sezona ni šla po zlu. “Letošnja popravila morajo zdržati vsaj še prihodnjo poletno sezono. Ta ni pod vprašajem,” pojasnjuje višji svetovalec za investicije Zoran Ušaj. Celovite sanacije naj bi se lotili prihodnjo jesen, do takrat bodo na občini pridobili idejno zasnovo in projekte za izvedbo. V proračunu za prihodnje leto naj bi za sanacijo rezervirali 750.000 evrov.


Najbolj brano