Rasizem nikoli ne ponikne

Ameriški ponudnik videovsebin na zahtevo HBO, ki je milijone gledalcev prikoval pred zaslone s svetovno uspešnico Igro prestolov, je že pred njenim zaključkom iskal možnosti za novo serijo, ki bi vsaj približno dosegla epske razsežnosti omenjene fantazijske sage.

Varuhi, v doma sešitih kostumih, skušajo zatreti  rasizem na 
ameriških tleh.
Varuhi, v doma sešitih kostumih, skušajo zatreti rasizem na ameriških tleh. 

Najprej je poskusil z visokoproračunskim Westworldom, vendar brez pravega uspeha, sedaj pa je veliko truda in denarja vložil v ekranizacijo stripa Varuhi. Strip, ki je v omejeni seriji izhajal konec 80. let prejšnjega stoletja pri založbi DC, je tudi po zaslugi enigmatičnega zgodbopisca Alana Moora (V for Vendetta, From Hell ...) in risarja Davea Gibbonsa dosegel kultni status. V temačni distopiji ameriškega predsednika Richarda Nixona niso nikoli odstavili in ta je politično kolesje usmeril še bolj na desno. Velemestne ulice, prežete s kriminalom, varujejo zamaskirani “varuhi reda”, ki imajo za nameček obilico konfliktov med seboj, vsakega pa zaznamujejo še travme iz preteklosti. To niso “supermožje” z nadnaravnimi sposobnostmi (razen Dr. Manhattna, ki je bil žrtev lastnih jedrskih poskusov), ampak običajni ljudje, ki so se odločili pravico, oziroma njihovo razumevanje pojma pravice, vzeti v svoje roke in se v doma sešitih kostumih, ki bolj spominjajo na cirkuške, odpravili na ulice. Vsak pa, kot omenjeno, s seboj nosi tudi temne osebnostne plati, zato so bolj antiheroji kot heroji.

HBO-jeva adaptacija, za katero je poskrbel čislani Damon Lindelof (Skrivnostni otok, Zvezdne steze), se začne 34 let po uničenju New Yorka, na katerega iz druge dimenzije pade orjaški ligenj in ubije nešteto ljudi. Življenje v ZDA se po napadu sicer vrne v ustaljene tirnice, vseprisotni fašizem in rasizem, ki je bil posledica dolgoletne Nixonove vladavine, pa se z izvolitvijo levo usmerjenega filmskega igralca Roberta Redforda za predsednika vsaj navidezno umakne iz vsakdanjega življenja. Toda leta 2019 se predvsem v ruralnih območjih osrednje Amerike znova začela krepiti rasna nestrpnost, ki jo podžiga skrivna organizacija, poimenovana 7th Cavalry (Sedma konjenica), sicer naslednica zloglasnega Ku Klux Klana. In ker je v njihovo kolesje globoko vpletena tudi lokalna policija, so edini, ki lahko zaustavijo širitev neobvladljivo naraščajočega rasizma, prav zamaskirani varuhi s Sister Night na čelu.


Najbolj brano