Računovodje v Hitu v ponedeljek nadaljujejo s stavko

Ker zaposleni v Hitovem računovodstvu z upravo niso zbližali stališč glede edine zahteve, zvišanja plač, bodo po enodnevni opozorilni stavki, 14. novembra, v ponedeljek znova stavkali. Če ne pride do dogovora, bodo tokrat stavkali do petka. V Hitovi upravi še čakajo utemeljitve za ponovno vrednotenje delovnih mest v računovodstvu.

800 do 900 evrov znaša povprečna neto plača za knjigovodjo v 
Hitu, zato zaposleni v računovodstvu zahtevajo zvišanje plač. Foto: Leo Caharija
800 do 900 evrov znaša povprečna neto plača za knjigovodjo v Hitu, zato zaposleni v računovodstvu zahtevajo zvišanje plač. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Erika Birsa, vodja stavkovnega odbora in predsednica sindikata Git, ki v Hitu združuje predvsem zaposlene v gostinstvu in strokovnih službah, je pojasnila, da so na upravo že 21. novembra poslali dopis, naj skliče pogajanja pred stavko, a bodo ta potekala šele v torek, 3. decembra. “Stavkali bomo ves teden, od 2. do 6. decembra, tako da bomo na delovnih mestih, a ne bomo delali. Stavkovna zahteva je ena sama - dvig plač za šest plačnih razredov,” je še povedala. Tak dvig bi v povprečju pomenil za 280 evrov bruto višje plače.

Delavke v računovodstvu že več let opozarjajo na slabo vrednotenje njihovega dela in nizke plače. V sindikatu pravijo tudi, da so upravi že štirikrat posredovali svoje utemeljitve za dvig plač. Če tudi celotedenska stavka ne bo zalegla, je 28 zaposlenih pripravljenih stavkati tudi ves januar.

Uprava še čaka ustrezne utemeljitve

Iz uprave Hita so včeraj sporočili, da od reprezentativnega sindikata še niso prejela ustreznih utemeljitev, ki bi omogočili ponovno vrednotenje delovnih mest v računovodstvu. Pojasnili so tudi, da se pogajanja nadaljujejo, aktivnosti v družbi pa bodo v času stavke tekle v skladu z zakonom o stavki.

Na vprašanje o tem, kakšne so lahko posledice celotedenske stavke zaposlenih v računovodstvu za poslovanje družbe, nismo dobili jasnega odgovora.

“Upravo in sindikat oziroma stavkovni odbor bomo pozvali, naj najdejo neko skupno rešitev v dobro družbe in zaposlenih, da ne bi prišlo do nepotrebne škode,” je povedal predsednik sveta delavcev v družbi Hit Alan Bofulin.


Najbolj brano