Sprehod skozi vinograde

Turistično društvo Šempas in tamkajšnje društvo upokojencev že vrsto let vsako prvo nedeljo v decembru organizirata Pohod po šempaskih bregovih. Brez skrbi, pohod niti najmanj ni zahteven! Breg je šempaski izraz za vinograd. V nedeljo vas torej vabijo na sprehod skozi šempaske vinograde.

Pohod po šempaskih bregovih oziroma vinogradih privablja vse 
več pohodnikov.  Foto: TD Šempas
Pohod po šempaskih bregovih oziroma vinogradih privablja vse več pohodnikov.  Foto: TD Šempas

Začetek pohoda bo ob 10. uri izpred Kulturnega doma v Šempasu, od koder se bodo pohodniki čez šempasko polje podali v tamkajšnje vinograde. “V osrčju šempaskih bregov nas čaka 'šnita' pršuta, kozarček domačega vina ali čaja ter seveda zvok harmonike,” pravi Emil Batič iz Turističnega društva Šempas. Sledi sprehod do akumulacijskega jezera Vogršček, ob vrnitvi proti Šempasu pa še - kot se pošali Batič - “strašen vzpon” na grič Visoko. “Trasa pohoda ni zahtevna, zato zadostujejo športni copati, prav pa vam bodo prišle pohodne palice. Hoje je za približno tri ure, dolžina 'maršute' pa je slabih enajst kilometrov,” opisuje pot, ki postaja vse bolj priljubljena med udeleženci tovrstnih organiziranih pohodov. “Leta 2012, ko smo začeli, nas je bilo 35, zadnja leta pa se nas zbere tam okoli 150. Ne stremimo za množičnostjo, naš cilj je, da si privoščimo prijeten izlet v dobri družbi,” poudarja Batič, ki ga veseli, da se pohoda udeležujejo tudi obiskovalci od drugod. “Prihajajo z vseh koncev Slovenije. Med sprehodom jim na kratko predstavimo zgodovino naših krajev in znamenitosti ter tako poskrbimo tudi za promocijo tega dela Vipavske doline.”

Štartnina znaša šest evrov, v ceno pa je poleg okrepčila ob poti všteta tudi malica ob zaključku pohoda. “Pohodnikom tradicionalno ponudimo našo kulinarično specialiteto - domače klobase z zeljem in popečeno polento. Če vreme dopušča, zakurimo ogenj na odprtem ognjišču in nadaljujemo druženje ob zvokih harmonike. Vremenska napoved je zaenkrat obetavna, če pa nam vreme v nedeljo prav ne bo naklonjeno, se bomo pa samo podružili. Tudi to šteje,” je prepričan Batič.


Najbolj brano