Šabeder: Če je včerajšnja odločitev odbora za zdravstvo nezaupnica mojemu delu, bom odstopil

Minister Aleš Šabeder je včerajšnjo odločitev odbora DZ za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, danes označil za del politike. A če je to nezaupnica njegovemu delu, bo odstopil, napoveduje. Pogovor s premierjem Marjanom Šarcem bo po Šabedrovih navedbah potekal tudi v tej smeri.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder Foto: STA
Zdravstveni minister Aleš Šabeder Foto: STA

LJUBLJANA > Po ministrovih navedbah je sicer prezgodaj govoriti o tem, ali bo Šarcu danes ponudil svoj odstop. "To je del politike, če pa je to nezaupnica, lahko tudi odstopim ob koncu dneva," je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal minister za zdravje.

Na odboru DZ za zdravstvo so v sredo ob obravnavi predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v zakonski predlog vnesli uvedbo pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

Minister sicer pripravlja celovit predlog prenove zakona o zdravstvenem varstvo in zdravstvenem zavarovanju. Sredina odločitev odbora je po Šabedrovih navedbah del politične volje, sledi pa celostna prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer bodo uredili solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli na zavod za zdravstveno zavarovanje, ter druge odprte zadeve. Dolgotrajno oskrbo urejajo v ločenem zakonu, a po ministrovih besedah razmišljajo o združitvi obeh dajatev.


Najbolj brano