Divaški in senožeški šolarji so pogozdovali

Na divaški osnovni šoli in podružnični šoli Senožeče so za naravoslovni dan skupaj z gozdarjem Marjanom Tomažičem posadili sadike bukev, sadove svojega dela pa bodo lahko opazovali še desetletja kasneje.

Divaški in senožeški osnovnošolci so skupaj z gozdarjem Marjanom Tomažičem sadili drevesa.  Foto: Mirjam Trampuž
Divaški in senožeški osnovnošolci so skupaj z gozdarjem Marjanom Tomažičem sadili drevesa.  Foto: Mirjam Trampuž

DIVAČA > Učenci obeh petih razredov divaške osnovne šole dr. Bogomirja Magajne in četrtošolci s podružnice Senožeče z mentorji so se v okviru dejavnosti mreže šol Parka Škocjanske jame, katere del so, odzvali vabilu za pogozdovanje sežasnke enote Zavoda za gozdove. “Skrb za naše gozdove prenašamo tudi na mlajše rodove. S tem krepimo medgeneracijsko sodelovanje. Prav s takim načinom, izkušenjskim učenjem, otrokom predstavimo, da so naši gozdovi naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje generacije, ter da gozdovi pozitivno vplivajo na naše življenje in izboljšujejo naš življenjski slog.” je poudarila učiteljica Mirjam Trampuž.

Letos so za osnovnošolce pripravili poseben naravoslovni dan, saj so se skupaj z revirnim gozdarjem Marjanom Tomažičem podali na teren v Jelenje nad vasico Laže pri Senožečah.

Obnavljanje gozdov je naloga in odgovornost

Gozdar je učencem povedal, da so bili gozdovi v začetku februarja 2014 v ledenem oklepu, žled je drevesa polomil in kasneje je iglavce napadel še lubadar, zato so bili primorani gozd očistiti. Dodal je še, da bodo učenci posadili mlade sadike bukev, ki so bile vzgojene v drevesnici in s tem ustvarili novi gozd.

Pokazal jim je, kako posaditi mlade sadike bukve. Ob lesenem količku je potrebno z motiko skopati najmanj 20 centimetrov globoko jamico in vanjo zakopati korenine ter jih dobro pokriti z zemljo. Učenci so se porazdelili v dvojice, s seboj so od doma prinesli motike, se razkropili po terenu in z navdušenjem začeli s pogozdovanjem. V prihodnjih letih bodo tako ugotovili, kaj so posadili, saj bodo mlada drevesa zrasla visoko.

“Naša naloga in odgovornost je, da gozdove obnavljamo in negujemo tako, da bodo tudi prihodnji rodovi deležni vseh njihovih pozitivnih učinkov za življenje v naravnem in zdravem okolju. Ponovna vzgoja stabilnih in kvalitetnih gozdov je naš cilj, ki ga lahko dosežemo le ob sodelovanju celotne gozdarske stroke, lastnikov gozdov in akcij, kot je pogozdovanje z mladimi,” je še dodal gozdar Marjan Tomažič.


Najbolj brano